نقد و بررسی فصل اول شیمی یازدهم
در تدریس شیمی کنکور تنها به مباحث یک سال پرداخته نمی شود، بلکه با توجه به اهمیت هر مبحث، به ترتیب روی تجزیه و تحلیل هر یک از آن ها تمرکز می شود. اکثر دانش آموزان با تصوری اشتباه و از روی آگاهی کم در برنامه ریزی کنکورشان تنها به شیمی سال دوازدهم بها می دهند. در حقیقت شیمی از جمله درس هایی است که مباحث آن به شکل زنجیر واری به هم مربوط می شوند. شما برای شروع هر مفهوم جدیدی که می خواهید یاد بگیرید؛ متوجه می شوید که یادگیریتان تا چه حد ریشه در مباحث قبلی دارد. از طرفی، مباحث شیمی پایه دوازدهم به شکلی بوده که به دانش بسیار کامل و جامعی از پایه یازدهم نیاز دارند. پس اینکه بخواهید بطور سطحی هر مفهوم را یادبگیرید و پرونده آن را ببنید و به سراغ مبحث بعدی بروید، هیچگاه شما را به درک عمیقی از شیمی نخواهد رساند. اگر شما هم مشتاقید تا روپوش سفیدتان را بر تن کنید و با وسایل عجیب و غریب آزمایشگاه؛ آزمایش های رنگارنگ را تجربه کنید وقتش رسیده است که بطور جدی تری شروع به خواندن شیمی کنید. در ادامه به کشف اسرار فصل اول شیمی یازدهم می پردازیم تا با داشتن اطلاعات کامل تری سراغ آن بروید.
جدول تناوبی، الفبای شیمی کنکور 💫
همانطور که می دانید جدول تناوبی از مهم ترین بخش هایی است که همیشه، در همه جا جایگاه خاصش را در شیمی حفظ کرده. در واقع این جدول اطلاعاتی را در خودش گنجانده است که همه را وادار کرده تا نتوانند از آن ساده بگذرند. در سال دهم شما تا حدودی با جدول تناوبی آشنا شده اید و بطور کلی ذهنیتی راجع به آن دارید. شما کلیاتی را از فلزات ابتدایی و انتهایی را در پایه دهم یاد گرفته اید و حال وقتش رسیده است که به عناصر مهمتر این جدول که در وسط قرار گرفته اند بپردازید. اما در سال یازدهم بطور تخصصی تری نسبت به قبل قرار است آن را یاد بگیرید. در واقع در پایه یازدهم شما می توانید به شکل صحیحی جدول تناوبی را بخوانید و معنا و مفهوم هر بخش از آن را درک کنید.
تصور کنید که شما نتوانید جدول تناوبی را بخوانید، در این شرایط با ابتدایی ترین و پایه ترین مبحث شیمی به مشکل بر می خورید. شما با شناختن ردیف و گروه و… متوجه می شوید که دلیل این ترتیب چه بوده و این نظم در جدول تناوبی بر چه اساسی شکل گرفته است.
زمانی که شما این الگوریتم را درک کنید، به راحتی می توانید به سوالات این جدول پاسخ دهید و چرایی اینکه هر عنصر در کجا قرار گرفته است را متوجه می شوید.
پا به عرصه عمل بگذارید
حال که با جدول تناوبی و اهمیتش آشنا شده اید، لازم است وارد میدان بازی شوید و پا به عرصه عمل بگذارید. دقیقاً در زمانی که شما با ماهیت عناصر و قرار گیری آنها در جدول تناوبی آشنا شده اید، باید از شیوه استخراج آنها اطلاعاتی را کسب کنید. به عنوان مثال، از آنجایی که هر فلز مقدار متفاوتی نسبت به دیگری دارد و یا به شیوه مختلفی استخراج می شود؛ درک جایگاه آن فلز در جدول تناوبی به ما کمک میکند تا تمام این موارد را بهتر یاد بگیریم و بهتر به خاطر بسپریم. در نهایت شما با نتایج هیجان انگیزی رو به رو می شوید و متوجه می شوید که هر شیوه استخراج متناسب با چه خواصی و مربوط به چه عنصری است.
واکنش پذیری و یا واکنش ناپذیری🌠
این بخش از جمله ضروری ترین بخش ها برای یادگیری است. زیرا از آنجایی که در مفاهیم بعدی شیمی با آنها سر و کار خواهید داشت از شما انتظار می رود بطور کامل روی آنها تمرکز پیدا کنید. در پایه دوازدهم برای درک واکنش هایی که خواهید خواند لازم است، بتوانید عناصر واکنش پذیر و واکنش ناپذیر را از هم تشخیص دهید. پس سعی کنید این مفهوم را به خوبی یادبگیرید زیرا در سالهای پیش رو حسابی با آن کار خواهید داشت.
استوکیومتری واکنش ها 💜
احتمالاً اسم استوکیومتری تا به حال زیاد به گوشتان خورده است. بهتر است بگوییم علم شیمی بدون استوکیومتری ممکن نیست و به همین دلیل است که این مفهوم انقدر پر کاربرد شده است. یکی از مباحث دیگری که همیشه در کلاس های شیمی کنکور با آن سر و کار خواهید داشت همین مبحث است! در واقع این مفهوم تعیین کننده بسیاری از فاکتورها در بسیاری از مشاغل بوده. پس تمام تلاشتان را بکنید که به خوبی، صفر تا صد این مفهوم را با تمام وجود درک کنید.
بازده خلوص و بازده درصدی 🌟
در حقیقت، شما با آگاهی پیدا کردن بر این علوم به درک بهتری از دنیای پیرامونتان می رسید. برای اینکه واقعیت های اطرافتان را بیشتر و بهتر درک کنید لازم است روی بازده خلوص و بازده درصدی تسلط پیدا کنید. همچنین، با فهم این بخش شما برخورد متفاوت تری با محصولاتی که به دستتان می رسد دارید؛ زیرا دیگر دانش بیشتری راجع به فرآیندهای آن ها کسب کرده اید.
اما اگر احساس سردرگمی می کنید و نمی توانید به وضوح متوجه منظور این بخش شوید به شما توصیه می کنم تا مقاله چرا یادگیری درس شیمی سخت است را مطالعه نمایید تا به درک بهتری از این موضوع برسید.
آلکان ها، آلکن ها و آلکین ها، ستون های اصلی شیمی آلی🚀
در کلاس های شیمی کنکور همیشه حرف از این مباحث زده می شود و اگر بخواهیم از مباحث پر چالش صحبت کنیم باید به آلکان ها، آلکن ها و آلکین ها اشاره کنیم. معمولاً دانش آموزان نمیتوانند این مباحث را به خوبی از یک دیگر تفکیک کنند. در این هنگام شیمی آلی همانند سدی می شود که نمی گذارد مباحث بعدی را به راحتی یاد بگیرند. اگر می خواهید خودتان را برای کنکور و سال دوازدهم آماده کنید، خالی از لطف نیست که وقت بیشتری را صرف یادگیری این بخش کنید.
در این مباحث کافیست که ساختار، پیوندها، رفتار و واکنش های ترکیبات آلی را کاملا درک کنید و از حفظ آن ها خودداری کنید.
بررسی سوخت های فسیلی!
در این بخش شما متوجه می شوید که سوخت های فسیلی چگونه تشکیل می شوند و حتی فراتر از این مفهوم را یاد می گیرید. شما خواهید فهمید که آثار مخرب این سوخت ها بر روی کره زمین و تأثیراتش بر روی زیست ما چه مواردی است. از همین رو این مباحث باعث شکل گیری ذهنیت خوبی در شما می شود تا بتوانید اهمیت سوخت سبز را بهتر درک کنید.
به عنوان کلام آخر برای یادگیری فصل اول شیمی یازدهم
اگر سعی کنید از همین فصل اول با عشق و علاقه به مطالعه این درس بپردازید، لذت های خاصی در یادگیری نصیب شما می شود که با هیچ چیز دیگری قابل مقایسه نیست؛ زیرا مفاهیم پایهای و مهمی را در این فصل یاد می گیرید که در فصل ها و سالهای بعد دائماً با آنها کار خواهید داشت. پس فراموش نکنید که این ورق دیگر هیچ زمان بر نمی گردد، بنابراین تمام تلاشتان را بکنید تا به درک عمیقی از مباحث برسید.
در همین راستا اومند تیمی را تشکیل داده تا بتواند شما را در این راه پر پیچ و خم ساپورت کند. در باشگاه اومند در ابتدای ورود هر کاربر بزای او پرونده آموزشی تشکیل میشود که تمامی شرایط و نقاط قوت و ضعف او در آن درج می شود. سپس مدرس براساس شرایط خاص شما برای کلاس های آنلاین شما برنامه ریزی میکند!!
پس برای اومندی شدن شما می توانید از طریق این لینک و یا با شماره تماس های پایین صفحه با تیم اومند در ارتباط باشید.
با اومند بنفش ترین رویاهایت را لمس کن! 💜
دیدگاهتان را بنویسید