تاثیر مشاوره پایه نهم در آینده نوجوان
مشاوره تحصیلی نهم از آن دسته خدمات تحصیلی است که اهمیتش در بسیاری از موارد پنهان می ماند؛ مانند ماه درخشانی که پشت ابر گیر افتاده است و پرتوی آن به دیگران نمی رسد!
اگر شما در پایه نهم قرار دارید، والدین یک نوجوان پایه نهم هستید و یا در اطرافیان خود دانش آموزان پایه نهم را می بینید، بطور حتم باید چنین جملاتی را از زبان آن ها شنیده باشید: “نمیدونم به چی علاقه دارم”
” نمیدونم چه رشته ای مناسب منه”
“واسه این که بتونم توی فلان رشته تحصیل کنم باید چه معدلی داشته باشم؟ باید نمراتم چطوری باشه؟”
“نمرات من چقدر توی انتخاب رشته موثره؟”
“چقدر و چطوری باید درس بخونم تا بتونم وارد مدرسه و رشته موردنظرم شم؟”
این جملات نشان از سردرگمی های پایه نهم می دهد؛ پایه ای که آخرین و در عین حال مهم ترین مرحله متوسطه اول است. بسیاری از افراد تصور می کنند مشاوره تحصیلی مخصوص متوسطه دوم و کنکور است؛ در صورتی که مشاوره پایه نهم مقدمه ورود به متوسطه دوم و کارآمد بودن مشاوره کنکور در پایه های دهم تا دوازدهم است.
فهرست محتوایی
۳ عامل مهم در انتخاب رشته پایه نهم
برای این که بتوانید خودتان را از شر سردرگمی های پایه نهم نجات دهید و رشته ای انتخاب کنید که به وسیله آن بتوانید آینده موفقی را در ذهن خود ترسیم کنید، لازم است که در هنگام انتخاب رشته این ۳ عامل مهم را در نظر بگیرید.👇🏻
● توجه به علاقه و توانایی های فردی
برای این که در آینده مجبور نباشید به هر شغلی تن دهید و دچار روزمرگی نشوید، باید به کمک کسی که در امر مشاوره تحصیلی نهم متخصص است، علاقه و استعداد خود را پیدا کنید و آن را برای انتخاب رشته لحاظ کنید. فراموش نکنید که اگر مثلاً به خاطر این که دوستتان به رشته تجربی می رود و نمی خواهید از او جدا شوید این رشته را انتخاب کنید، چیزی جز بی انگیزگی و خستگی روانی درو نمی کنید! همچنین اگر ضعف زیادی در درس های محاسباتی دارید، بهتر است که ریسک رشته ای مثل ریاضی را به جان نخرید، مگر این که برنامه اصولی و درستی برای رفع ضعف هایتان داشته باشید!
● مشخص کردن هدف بر اساس شخصیت فردی
وقتی می خواهید رشته ای را انتخاب کنید، باید بدانید که چه هدفی از انتخاب آن دارید و با خود چند چند هستید! آیا صرفاً به دنبال پرستیژ اجتماعی آن رشته هستید و یا می خواهید آینده کاری خود را با آن بسازید؟ حتماً پیش از انتخاب رشته باید به کمک مشاورتان پاسخ مناسبی برای این سوال پیدا کنید.
● توجه به شخصیت و ویژگی های فردی
شخصیت شما هم در انتخاب رشته اهمیت زیادی دارد. مثلاً اگر فردی بسیار درون گرا و ساکت هستید و دوست ندارید مشارکت زیادی در فعالیت های اجتماعی داشته باشید، طبعاً رشته ای مثل رشته ای انسانی که تاپ ترین رشته های آن در دانشگاه حقوق و روانشناسی هستند، انتخاب چندان مناسبی برای شما نخواهد بود، چون هر دو این رشته به انسان هایی سخنور نیاز دارند. پس اگر حاضر به تغییر خودتان نیستید، بهتر است که عطای رشته انسانی را به لقای آن ببخشید!
● وضعیت روحی و جسمی
اگر به دنبال انتخاب رشتهای هستید که با وضعیت جسمانی شما تفاوت زیادی دارد حتما قبلش به اندازه کافی فکرکنید. یا وضعیت روحی شما اگر خوب نیست به هیچ عنوان وارد رشته تجربی نشوید. مسلما علاقهای به کار با بدن انسان نخواهید داشت. وضعیت جسمی و روحی دو عامل بسیار موثر در انتخاب رشته پایه نهم هستند که به شدت باید به آنها توجه کنید. شاید به ظاهر ساده باشند اما به مرور زمان اثرشان را نشان خواهند داد.
● بازار کار هر رشته
یکی از عواملی که به شدت باید به آن توجه کنید بازار کار هررشته است. ممکن است پیش خودتان بگویید مهم علاقهتان به رشته است که مسلما هم میتواند همینطور باشد اما اگر به شغل مورد علاقهتان رسیدید اما نتوانستید جایی کار کنید چه؟ اینگونه مجبور میشوید شغلی را انتخاب کنید که با رشته درسی شما تفاوت بسیار زیادی دارد. پس قبل از انتخاب رشته تنها علاقه را دخیل ندانید.
البته قضیه انتخاب رشته پایه نهم به همین سه مورد ختم نمی شود، بلکه شما باید به کمک فردی ماهر در امر مشاوره پایه نهم به جوانب دیگری هم توجه کنید که از جمله آن ها می توان به بررسی دقیق رشته های تحصیلی، دقت به بازار کار رشته های دانشگاهی آن در آینده، در نظر گرفتن نظر معلمان و والدین و بررسی نمرات و سوابق تحصیلی اشاره کرد.
شاید این موارد به اندازه توجه به علاقه و توانایی های فردی، هدف و ویژگی های شخصیتی هر فرد مهم نباشند، اما اگر نمی خواهید بعدها از انتخاب رشته ای که در دوران تحصیل در مدرسه کرده اید پشیمان شوید، باید مثل عقابی تیزبین همه چیز را زیر نظر گرفته و بعد تصمیم بگیرید! یک دانشآموز عاقل قبل از انتخاب رشته همه مسائل را درنظر میگیرد تا در آینده به مشکل برنخورد.
پس یادتان باشد که در هنگام انتخاب رشته پایه نهم باید افکار آرمانی را کنار بگذارید و به جای قلبتان با مغزتان انتخاب رشته کنید!🧠
تبعات مسیر اشتباه در پایه نهم
اهمیت مشاوره پایه نهم از این جهت است که پل ورود به مقطع متوسطه دوم است. در مقطع متوسطه دوم دانش آموزان وارد یک رشته تحصیلی مشخص می شوند و مسیر تحصیلی و شغلی آینده خود را مشخص میکند. اگر این مسیر اشتباه مشخص شود می تواند نارضایتی ها، حسرت ها و حتی فشارهای عصبی را برای دانش آموزان ایجاد کند.
در مقطع متوسطه دوم تعداد دانش آموزانی که جمله های زیر را از آنان می شنویم کم نیست:
“من به فلان رشته علاقه داشتم اما خانوادم گفتن باید بری رشته تجربی…”
“من هنر رو دوست داشتم اما این رشته رو انتخاب کردم که هنر رو در کنارش ادامه بدم…”
“من توی گرافیک استعداد داشتم اما نرفتم دنبالش…”
تمام این اما و اگر ها نشانه نارضایتی و حسرت است؛ حسرتی که حتی اگر در بهترین حالت تا پایان دبیرستان نیز خود را نشان ندهد، با ورود به دانشگاه، فارغ التحصیلی و مواجه شدن با بازار کار قطعا خود را نشان خواهد داد. بدست آوردن یک شغل خوب نیازمند تلاش، مهارت های تخصصی، مهارت های نرم و البته استقلال است تا در صورت مهیا نبودن شرایط کار -که امروزه کاملا در جامعه دیده می شود- بتوان وارد عمل شد و شغلی را به وجود آورد و یا بطور مستقل از یک سازمان (به عنوان مثال بصورت فریلنسر) فعالیت کرد. قطعا تمام این موارد نیازمند علاقه به کار است؛ هیچ کس نمی تواند به دنبال آموزش و تلاش برای کاری برود که شوق دستاورد های آن را ندارد و هیچ کس نمی تواند صبح ها به امید بیدار شدن برای چیزی که خوشایندش نیست چشم بگشاید. بنابراین انتظار موفقیت در رشته و شغلی که به آن علاقه نداریم منطقی نیست زیرا موفقیت در چیزی به جز تلاش های مدام و عقب نکشیدن ها نیست.
استدلال بسیاری از والدین یا اطرافیان برای توصیه به انتخاب رشته هایی که دانش آموز به آن علاقه ندارد موفقیت شغلی و درآمد در آینده است. پس اکنون متوجه شدیم که این استدلال کارایی لازم را ندارد.
کنار آمدن با رشته انتخابی در مقطع متوسطه دوم
مدت زمان مقطع متوسطه دوم ۳ سال است. این به این معنی است که شما هر رشته ای را انتخاب کنید باید ۳ سال آن را ادامه دهید (مگر آن که تغییر رشته دهید.) پس با تصمیمات هیجانی رشته دبیرستان خود را انتخاب نکنید تا پس از گذشت مدتی دچار احساس پشیمانی نشوید. صرفا براساس علاقه به جلوه فانتزی رشته پزشکی و تصور کردن خودتان در روپوش سفید رشته تجربی را انتخاب نکنید، صرفا براساس صدا زدن اسمتان با پیشوند مهندس توسط دیگران رشته ریاضی را انتخاب نکنید، صرفا براساس توانایی حفظ کردن متن چند آهنگ رشته انسانی را انتخاب نکنید، صرفا براساس توانایی عوض کردن ویندوز رشته کامپیوتر را انتخاب نکنید و همچنین صرفا براساس انجام دادن یک طراحی زیبا رشته های هنرستان را انتخاب نکنید! 😁
قبل از انتخاب کردن و برنامه ریزی برای یک رشته خاص، ابتدا درباره دروس آن رشته تحقیق کنید و ترجیحا با کسانی که در حال تحصیل در آن رشته هستند صحبت کنید. همچنین می توانید کتاب های درسی رشته ها را از نزدیک ببینید یا فایل pdf آن ها را دانلود کنید تا متوجه شوید آیا واقعا به این رشته علاقه دارید و همچنین توانایی های لازم برای موفقیت در آن رشته را دارید یا نه.
شما برای کشف مسیر درست خود در پایه نهم و سپس شناخت علایق و توانایی های شخصی خود و همچنین برنامه ریزی براساس این موارد، احتیاج به یک مشاوره علمی دارید تا در این مسیر سرنوشت ساز تنها نباشید. پس برای شروع اومندی شدن و استفاده از امکانات متنوع مشاوره آنلاین پایه نهم اومند مانند پرونده سازی برای کاربران، سهولت ارتباط با تیم قوی پشتیبانی، برنامه های تحصیلی براساس نقاط ضعف و قوت خود و جلسات مشاوره که نه بصورت تماس های کوتاه بلکه در سامانه کلاس آنلاین باشگاه اومند برگزار می شوند، با باشگاه اومند تماس بگیرید (شماره تلفن در انتهای صفحه وجود دارد) و یا از این قسمت مشخصات خود را وارد کنید تا کارشناسان اومند با شما تماس بگیرند.
اومند در کنار شماست تا بنفش ترین مسیر تحصیلی و شغلی را برای خود انتخاب کنید.💜