کاربرد های درس شیمی در آشپزی
مقاله امروز مخصوص دانش آموزانی است که رابطه شان با کلاس شیمی کنکور تیره و تار شده است و یا به دلیل سختی های این درس، سر ناسازگاری با آن پیدا کرده اند! غافل از آن که شیمی از شما سرسخت تر است و اگر با آن کنار نیایید، از شما روی بر می گرداند، فرصت درک شیرینی های خود را از شما می گیرد و به این صورت روز به روز تسلط به این درس برای شما سخت تر خواهد شد.
اگر بدانید که هر روز به طرز جالبی در حال استفاده از مفاهیم شیمیایی که در کلاس شیمی کنکور یاد می گیرید هستید، آیا باز هم حاضر نیستید با چنین درس جذابی آشتی کنید و به جای شکایت های پی در پی به دنبال روش یادگیری آن باشید؟ آیا باز هم حاضر نیستید به این درس شیرین اندک لبخندی بزنید تا او نیز به روی شما بخندد؟ 😁 پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا شما را به سمت شیمی دوست شدن هدایت کنیم.
چرا آشپزی و علم شیمی دو یار جدا نشدنی هستند؟
مگر غیر از این است در آشپزی از مجموعه ای از واکنش های شیمیایی استفاده می کنید تا انگشت های خودتان هم با غذا میل کنید؟! این موضوع به حدی جدی است که شرلی کوریهر که در گذشته یک شیمی دان آمریکایی بوده و حالا به دنبال شغل سرآشپزی رفته است در این باره می گوید:
شیمی کلید درک این است که در آشپزخانه چه کارهایی درست و چه کارهایی غلط هستند. در واقع او معتقد است که بلد بودن علم شیمی باعث می شود دستپختتان به طرز معجزه آسایی بهتر و خوشمزه تر شود!😋
اجازه دهید که قضیه را کمی بازتر کنیم. شما وقتی در حال درست کردن غذا هستید، در واقع کار با انواع امولوسیون ها، اسید و بازها، ژل ها و … را تجربه می کنید. شما در آشپزخانهتان ماهیت پروتئین ها را عوض می کنید و باعث ایجاد واکنش میان آنزیم ها و لایه های زیرین مواد غذایی می شوید و یاد می گیرید که برای پخت و پف کردن یک قرص نان به چه مقدار آرد، شکر، مخمر، نمک، کره و آب نیاز دارید. این ها اگر به دانش شیمی ارتباط ندارند، پس چه هستند؟
پس اگر می خواهید به عنوان یک دانش آموز کنکوری این درس را قورت دهید، باید در کنار شرکت در کلاس های تدریس شیمی کنکور سعی کنید این درس را در دنیای اطرافتان و در چیزی مثل آشپزی جستجو کنید تا درک مفاهیم آن برایتان ساده تر و ملموس تر شود.✨
یخ و زعفران یاران همیشگی اصل لوشاتلیه
در بسیاری از دستور های تهیه غذا ها و یا دسر ها از عبارت “زعفران دم کرده” استفاده می شود. اگر بخواهید بهترین رنگ و رایحه را از زعفران به دست آورید باید از یخ استفاده کنید. برای دم کردن زعفران به دو شیوه می توان از یخ استفاده کرد. در روش اول یخ روی زعفران پودر شده در یک ظرف بسته قرار میگیرد تا پس از گذشت زمان کافی، عطر و رنگ زعفران خارج شود. در روش دیگر زعفران درون آب جوش ریخته می شود و همزمان یخ وارد آن می شود.
این روش بسیار رایج است و شاید برایتان تعجب آور باشد که مکانیسم این عمل طبق اصل لوشاتلیه است. میدانید که در اصل لوشاتلیه زمانی که یکی از اجزاء واکنش زیاد شود واکنش در جهت کاهش آن و زمانی که یکی از اجزاء کم شود واکنش در جهت جبران آن میش می رود.
زعفران گرما و انرژی دارد و طبق اصل لوشاتلیه زمانی که یخ را روی زعفران قرار میدهید با ایجاد شوک سرما به زعفران باعث می شوید که گرمای آن بیشتر و بیشتر آزاد شود تا در نهایت یخ آب شود و زعفران در گرمای خود دم شود. در روشی که از آب جوش استفاده می کنید، به این دلیل که شوک شدیدتری به زعفران وارد می شود، واکنش با سرعت بیشتری به سمت تولید گرما و ازاد کردن انرژی زعفران پیش می رود. بنابراین این روش به عنوان روش سریع دم کردن زعفران استفاده می شود.
اصل لوشاتلیه و سینتیک در آشپزی
در هنگام تهیه غذا یکی از نشانه های جا افتادن خورشت را روغن انداختن آن می دانند و برای اینکه این کار سریع تر صورت بگیرد، یک یا چند تکه یخ به آن اضافه میکنند. مانند دم کردن زعفران، این روش نیز با ایجاد شوک سرما به غذا باعث میشود واکنش در جهت برگشت پیش رود و روغن تولید شود.
اکنون متوجه شدید که تعریف کردن های دیگران از قرمه سبزی یا فسنجان های روغن انداخته و خوشمزه تا حد زیادی به شیمی بستگی دارد😁
کیک های پف دار و نرم و دوست داشتنی
پف کردن کیک به دلیل افزودن بیکینگ پودر است. بیکینگ پودر دارای کربن است و هنگامی که در مجاورت رطوبت و گرما قرار گیرد (یعنی زمانی که مواد خشک و تر کیک را باهم مخلوط می کنید و آن را در فر قرار می دهید) گاز کربن دی اکسید آزاد میکند. این گاز در بین خمیر کیک به دام می افتد و سبب پف کردن آن می شود.
زمانی که شما مواد خشک را درون مواد تر می ریزید، واکنش بیکینگ پودر آغاز می شود. شاید دیده باشید که در قالب کیک روی خمیر نهایی حباب هایی وجود دارد. به همین دلیل است که باید خمیر نهایی را بلافاصله درون فر قرار داد.
اکنون متوجه شدید که تدریس شیمی کنکور در آشپزی روزانه و روزمره چه کاربردی دارد و شما هر روز در حال استفاده از آن هستید. این مثال ها فقط نمونه های بسیار کمی از کاربرد مفاهیمی است که شما در شیمی یاد می گیرید. امیدواریم این مثال ها توانسته باشد دیدتان را نسبت به درس شیمی عوض کند و آن را از درسی سخت و غیرقابل فهم، به درسی جالب و پر کاربرد تبدیل کرده باشد.
ترکیب کردن مفاهیم شیمی با مسائل واقعی که در زندگی روزمره و یا حتی صنعت کاربرد دارند روش بسیار خوبی برای یادگیری و همچنین یادسپاری بهتر این مفاهیم است.
شما می توانید برای کسب اطلاع درباره کلاس شیمی کنکور با تلفن باشگاه (در انتهای صفحه) تماس بگیرید و یا در این صفحه مشخصات خود را وارد کنید تا کارشناسان باشگاه اومند با شما تماس بگیرند.
بنفش و پرانرژی باشید. 💜
دیدگاهتان را بنویسید