علل استرس کنکوری ها و نحوه مدیریت آنها
مشکلات روانشناختی همواره با داوطلبان کنکور همراه بوده و خواهد بود. همانگونه که در مسیر برنامه ریزی کنکور تجربی یا کنکور انسانی مسائلی مانند ضعف در دروس مختلف بوجود می آید، مسائل روانشناختی در سال کنکور نیز برای اغلب کاربران بوجود می آیند و طبیعی هستند. معروف ترین مسئله روانشناختی دانش آموزان استرس و اضطراب است. طبق آمارها میتوان گفت که هر داوطلب کنکور که برای کنکور تلاش میکند حداقل یکبار دچار اضطراب (در سطوح مختلف) شده است. در این مقاله به بررسی مهم ترین علت ها و راهکار آن ها میپردازیم.
مقایسه کردن خود با دیگران
هیچ دانش آموز کنکوری را نمیتوان پیدا کرد که حداقل یکبار خود را با دیگران مقایسه نکرده باشد. مقایسه کردن یک راه غلط برای سنجش است که فقط کاهش اعتماد به نفس و آسیب به عزت نفس را برای شما به ارمغان می آورد. هرکس نقطه قوت ها و نقطه ضعف های متفاوتی دارد؛ بنابراین مسیر موفقیت هرکس متفاوت است. هرکس باید نوع تلاش خود را داشته باشد و در زمان معین نتیجه بگیرد. اگر دوست شما در کلاس فیزیک کنکور، پس از زدن ۲۰ تست در یک مبحث از یک درس اختصاصی مسلط میشود اما شما نمیشوید، به این معنی نیست که پتانسیل شما کمتر از دیگری است. بلکه فقط به این معنیست که شما باید بجای ۲۰ تست، بعنوان مثال ۳۰ یا ۴۰ تست بزنید تا مسلط شوید؛ چون شما فرد دیگری هستید، منحصر به فرد هستید و مسیر موفقیتتان جداست. فقط همین!
اگر کسی را میبینید که در یک مبحث از یک درس بهتر از شما عمل میکند احتمالا شما نیز در مباحث دیگر بهتر از او عمل میکنید. حال اگر هرکدام از شما بخواهد خود را با دیگری مقایسه کند، هردو دچار استرسی غیرمنطقی میشوید.
اگر فردی را میبینید که در اغلب مباحث درسی بسیار بهتر از شما عمل میکند و اصطلاحا میگویند “فلانی درسش خوب است” دلیلش فقط پشتکار در مسیر درست است.
ابتدا باید مسیری که انتخاب میکنید مسیر درستی “برای شما” باشد یعنی روش های مطالعه و تست زنی در هر مبحث از هر درس، با نقاط قوت و ضعف شما همخوانی داشته باشد. سپس باید برنامه مناسبی داشته باشید تا بتوانید به درس های مختلف خود رسیدگی کنید. وقتی این دو مورد برقرار باشد، از اینجا به بعد فقط پشتکار شما لازم است. بنابراین تلاش کنید و تلاش کنید و تلاش کنید💪🏻.
تاثیر والدین بر استرس داوطلبان کنکور
بسیاری از والدین فکر می کنند که اگر برای عمل به برنامه ریزی آنلاین کنکور تجربی، ریاضی، انسانی یا … مدام فرزند خود را نصیحت کنند یا این که به او گوشزد کنند که ساعت مطالعه کمی دارد، می توانند باعث شوند که فرزندشان به مطالعه بیشتر ترغیب شود، غافل از این که هر چه والدین، بیشتر نصحیت یا انتقاد کنند، داوطلبان کمتر به سمت مطالعه می روند. زیرا این کار والدین فقط استرس و نگرانی کنکوری ها را افزایش می دهد و اتفاقاً باعث می شود که آن ها نتوانند نتیجه مطلوبی به دست بیاورند و از دانسته های خود استفاده کنند.
در مقابل برخی دیگر از والدین هم هستند که از آن ور بام می افتند! یعنی چه؟ خب همه داوطلبان در زمان کنکور نیاز دارند که در محیطی آرام و با تمرکز کافی مطالعه کنند. اما گاهی دیده می شود که والدین این مسئله را در نظر نمی گیرند و مهمانی های متعددی در منزل خود برگزار می کنند و معتقد هستند که قرار نیست که زندگی همه تعطیل شود و بچه ها باید یاد بگیرند که با هر شرایطی به درسشان بپردازند.
بله این تا حدی درست است که در زمان کنکور نباید همه چیز دیگر اعضای خانواده تعطیل شود، اما اگر والدین خودشان را به جای فرزندشان بگذارند، می بینند که وقتی صدای قهقهه و شادی همه به گوش می رسد، طبیعتاً کمی ماندن در اتاق و درس خواندن سخت می شود! البته که کسی که برای هدف خود ارزش زیادی قائل است، به هر ضرب و زور و در هر فضایی که شده، بساط مطالعه را جمع نمی کند و به درس خواندن ادامه می دهد، اما به هر حال بهتر است که افرادی که کار مشاوره آنلاین کنکور ریاضی، انسانی یا تجربی را انجام می دهند این امر را به خانواده ها گوشزد کنند تا برنامه های مهمانی خود را در زمان استراحت و تفریح فرزندشان برگزار کنند و در دیگر مواقع محیط مطالعه او را آرام و امن نگه دارند تا فرزندشان دچار استرس و نگرانی نشود.
ترس از کنکور
این ترس ناشی از متصور شدن شرایط کنکور است. باید بدانید که ترس بطور عمده با تمرین و مسلط شدن از بین میرود. عدم تسلط استرس را به همراه دارد؛ به تدریج (و نه به یکباره) با افزایش تسلط در کنکور، ترس نیز کاهش و اعتماد به نفس افزایش می یابد.
این ترس به هیچ وجه به یکباره و با چند سخن انگیزشی از بین نمیرود. البته انگیزه بخشی اثر بسیار مفیدی بر روی اضطراب کنکوری ها دارد و میتواند به آنها اعتماد به نفس ببخشد و آنها را مصمم کند که تلاش بیشتری کنند. اما چند سخن انگیزشی نمی تواند به یکباره تمام استرس کاربران را نسبت به کنکور از بین ببرد. چرا این ترس در مدت زمان کوتاه از بین نمی رود؟ زیرا همانطور که گفتیم بزرگترین دلیل ترس از کنکور دادن مسلط نبودن به کنکور است. تسلط به کنکور نیز شامل ابعاد مختلف است که در مدت زمان کوتاه نمیتوان به همه این موارد تسلط پیدا کرد بلکه باید ذره ذره تلاش کرد. در ابتدای تلاش کردن ها ممکن است اثری از موفق شدن در زمینه مورد نظر دیده نشود و یا دیر دیده شود. این اتفاق بسیار طبیعی است و مسلط شدن به هر مهارتی همواره نیازمند “تلاش در زمان طولانی است”
مسلط شدن به کنکور شامل چه مواردی است؟
بطور خلاصه کنکور شامل بعد تحصیلی، روانشناختی و مهارتی است. به عنوان مثال اگر شما دانش آموز رشته انسانی هستید، باید در برنامه ریزی کنکور انسانی خود این سه مورد را رعایت کنید.
در بعد تحصیلی شما به یادگیری عمیق و مفهومی دروس اختصاصی و عمومی میپردازید و سپس با تست زنی به آن دروس مسلط میشوید. این یادگیری باید براساس نقاط قوت و ضعف شما در آن دروس و همچنین میزان علاقه تان به آن درس باشد؛ یعنی در هر درس باید سبک مطالعه و تست زنی مخصوص به خود را داشته باشید.
بعد مسائل روانشناختی در سال کنکور شامل مواردی همچون کنترل اضطراب و حفظ انگیزه می باشد. البته چالش های روانشناختی مختلفی با سطوح مختلف ممکن است برای کاربران بوجود آید که روانشناس تحصیلی باشگاه اومند براساس مسئله شخصی هر کاربر به حل مشکلات آنها می پردازد.
در بعد مهارتی کاربران باید صبورانه تمرین کنند تا به دستاوردهایی همچون مهارت مدیریت زمان، ارتقاء سرعت تست زنی، تکنیک های کلی تست زنی و تکنیک های خاص تست زنی در دروس (مانند تکنیک های پاسخ به سوالات متن زبان انگلیسی و عربی) برسند.
پس شما برای تسلط به کنکور، افزایش اعتماد بنفستان در این زمینه و به تبع آن کاهش استرس ناشی از موضوع، راه نسبتا طولانی را در پیش دارید. بنابراین با مقایسه ها و انتظارات بی جا خودتان را دچار ترس نکنید. اومند برای همه شما آرزوی صبر و تلاش روزافزون دارد. 💜💫