جعبه لایتنر چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
احتمالاً اسم جعبه لایتنر به گوش شما هم خورده است. اما واقعاً راز این جعبه یادگیری که مورد علاقه کاربلدهای حوزه مشاوره و برنامه ریزی کنکور ریاضی، انسانی و تجربی است چیست؟
شاید بسیاری این جعبه را فقط یک ابزار برای یادگیری لغات انگلیسی بدانند، اما لازم است بدانید که این جعبه به درد یادگیری مباحث مختلفی مثل فرمول های درس های اختصاصی کنکور هم می خورد. در حقیقت جعبه لایتنر به عنوان روشی پر بازده برای به خاطر سپردن مطالب به خصوص مطالب حفظی شناخته می شود که باعث می شود مفاهیم به حافظه بلند مدت شما راه پیدا کنند! پس حالا که متوجه شدیم جعبه لایتنر که ساخته دست دانشمندی به نام سباستین لایتنر است، معجزه ای در انتقال مطالب به حافظه بلند مدت است، می توانیم حدس بزنیم که چرا متخصصین مشاوره کنکور تجربی، ریاضی و انسانی، زبانشان خار درآورده از بس که این روش مطالعاتی را توصیه کرده اند!😁
آموزش قدم به قدم ساخت و استفاده از جعبه لایتنر
حتماً برای یک بار هم که شده برای شما پیش آمده که نتوانستید پرسشی را جواب بدید، اما به محض این که معلم اولین کلمه جواب را بیان کرده، پاسخ سوال مثل یک فیلم از جلوی چشمتان رد شده است! پس کجای فرآیند یادگیریتان می لنگد که همان موقع نتوانستید به سوال جواب دهید؟ آفرین! مطلبی که شما خوانده اید فقط در حافظه کوتاه مدتتان ثبت شده و به بخش حافظه بلند مدت منتقل نشده است. پس چه کار کنیم؟ کافیست که دست به دامن جعبه لایتنر شوید تا با مرورهایی در فواصل مشخص از شر فراموشی مطالب خلاص شوید!
برای ساخت این جعبه می توانید از وسایلی مثل مقوای جعبه شیرینی، چوب و … استفاده کنید یا این که نمونه های آماده آن را از لوازم تحریری ها یا کتاب فروشی ها تهیه کنید. منتها آنچه اهمیت دارد این است که اولاً این جعبه باید ۵ خانه برای قرارگیری کارت های مطالعاتی شما داشته باشد که به وسیله ۴ مقوای ضخیم از هم جدا شده باشند و دوماً نباید اندازه خانه ها با هم برابر باشد. عموماً گفته می شود اگر جعبه شما ۳۰×۵ است، خانه ها باید به ترتیب ۱، ۲، ۵، ۸ و ۱۴ سانتی متر باشند. به علاوه کارت ها هم در سایز ۵×۷ طراحی می شوند.
- روز اول
طبیعتاً اولین کاری که باید انجام شود، این است که مطلبی که قرار است مطالعه شود مشخص کنید. به عنوان مثال فرض کنید که قرار است برخی از فرمول های درس فیزیک را به کمک این روش به خاطر بسپارید. خب کافیست که در یک طرف برگه نام فرمول مورد نظر، مثلاً فرمول قانون دوم نیوتن و در پشت برگه خود فرمول را بنویسید. سپس چندین کارت دیگر به همین ترتیب برای سایر فرمول ها هم درست کنید. بعد از انجام این کار باید فرمول ها را یک بار بخوانید و یاد بگیرید و سپس آن ها را در خانه اول جدول قرار دهید.
- روز دوم
در روز دوم باید مجدداً به سراغ جعبه لایتنر بروید و کارت های خانه اول را یکی یکی بخوانید. اگر فرمول ها را بلد بودید که فبها المراد و آن ها را در خانه دوم می گذارید، اما چنانچه هر یک از کارت ها را فراموش کرده بودید، باید دوباره آن ها را در خانه اول قرار دهید!
اما کار شما در روز دوم به همین جا خلاصه نمی شود! شما باید دوباره تعدادی فرمول جدید به همون شیوه روز اول بنویسید و آن ها را در خانه اول قرار دهید. پس حالا خانه اول جعبه لایتنر شما حاوی کارت هایی است که بلد نبودید و برگه هایی که جدید به آن اضافه کردید. به خاطر داشته باشید که باید یک کاغذ رنگی بلندتر جلوی برگه های خانه دوم قرار دهید.
- روز سوم
از آنجایی که هنوز ظرفیت خانه دوم تکمیل نشده است، باید باز هم مطالعه را از خانه اول آغاز کنید. این بار هم هر فرمولی که بلد بودید در خانه دوم و پشت کاغذ رنگی می گذارید و هر کدام که در آن می لنگیدید، دوباره به خانه اول انتقال می دهید.
- روز چهارم
حالا که ظرفیت خانه دوم تکمیل شده، باید مطالعه و مرور روز چهارم را با کارت های جلوی کاغذ رنگی در خانه دوم شروع کنید و اگر آن ها را بلد بودید که به خانه سوم می روند، اما در غیر این صورت یک قدم به عقب برگشته و در خانه اول قرار می گیرند! موردی که در روز چهارم نباید فراموش کنید، این است که باید کاغذ رنگی درون خانه دوم را پشت برگه هایی که الان در قسمت پشتی کاغذ رنگی بوده اند بگذارید تا برای روز بعد در اولویت مطالعه قرار بگیرند.
اما کار روز چهارم هنوز تمام نشده و شما باید دوباره به سراغ به خانه اول بروید و محتوای هر کارتی که بلد بودید را به خانه دوم و هر کدام که بلد نبودید را در همان خانه اول قرار دهید.
- روز پنجم
در روز پنجم هم همان روال قبل را تکرار می کنید تا خانه سوم هم به تکمیل شدن نزدیک شود. در ادامه هم به همین صورت خانه های چهارم و پنجم جعبه، محل قرارگیری کارت های مروری و یاد گرفته شده می شوند.
اگر این تکنیک به مدت ۳۰ روز پشت سر هم انجام شود، شما شاهد این خواهید بود که هر ۵ خانه جعبه تان تکمیل می شود. اما اگر در پایان کار، هنوز در کارت فرمولی می لنگیدید، کافیست که آن را برای ماه بعد در خانه اول جعبه بگذارید تا دوباره آن را مثل یک فرمول جدید مرور کنید و نهایتاً آن را در حافظه تان میخکوب کنید!✨
یکی دیگر از بهترین تکنیک های مطالعاتی، تکنیک SQ3R است که ما در مطلبی با عنوان با تکنیک SQ3R به سبک رتبه برترها مطالعه کنید به آن پرداختیم و به شما هم توصیه می کنیم که مطالعه آن را از دست ندهید.
چگونه بر تکنیک های مطالعاتی مثل جعبه لایتنر مسلط شویم؟
جعبه لایتنر به شما کمک می کند که ۸۰ درصد مطالعات خود را در حافظه بلند مدتتان حک کنید. اما از آنجایی که تکنیک های مطالعاتی هم باید مثل برنامه ریزی درسی، به شکل شخصی سازی شده انتخاب شوند تا واقعاً بتوانند به رشد و موفقیت شما در دوران کنکور کمک کنند، بهتر است که برای شناخت و پیاده سازی آن ها بر اساس شرایط فردیتان از مشاورین ماهر کنکور کمک بگیرید. پس با این حساب چه کلاسی بهتر از کلاس های کاربر محور و آنلاین مشاوره و برنامه ریزی کنکور انسانی، ریاضی و تجربی باشگاه اومند که دقیقاً با همین هدف برگزار می شوند! در واقع در دوره های مشاوره آنلاین کنکور تجربی، ریاضی و انسانی این مجموعه، دانش آموزان در راس آموزش قرار می گیرند و هر جلسه به صورت مستقیم و آنلاین با مشاور خود در ارتباط هستند و در تیررس پشتیبانان قرار دارند تا هیچ چیز مانع موفقیتشان نشود!
پس حالا که شانس درب خانه شما را هم زده، هر چه سریع تر با شماره تلفن باشگاه در پایین صفحه تماس بگیرید یا مشخصات خود را از طریق این لینک با ما به اشتراک بگذارید تا کارشناس ما با شما تماس بگیرند و آیندهتان را از این رو به آن رو کنند!
یک آرزوی بنفش کافیست تا با اومند، دنیا را زیر و رو کنید!💜
دیدگاهتان را بنویسید