یازدهمی ام کی شروع کنم برای کنکور انسانی؟
امروز میخواهیم درباره یکی از سوال های مهم در زمینه مشاوره کنکور انسانی صحبت کنیم و یکبار برای همیشه به این چالش های برنامه ریزی کنکور انسانی پاسخ دهیم؛ سوالی که در بیشتر موارد حتی جدی گرفته نمیشود اما دانش آموزان این رشته را سردرگم کرده است.
در ابتدا لازم است که تصورات عمومی نسبت به رشته علوم انسانی را نقض کنیم! آیا واقعا رشته علوم انسانی رشته ای بدون سختی است و قبولی در رشته های دانشگاهی آن راحت است؟ برای پاسخ به این سوال بیایید کمی دروس این رشته را بررسی کنیم. دروسی مانند حغرافیا، تاریخ و تا حدودی روانشناسی عمدتا از مطالب حفظی تشکیل شده اند. اما دروسی مانند جامعه شناسی، فلسفه و منطق و اقتصاد صرفا جنبه حفظی نداشته و نیاز به قدرت تحلیل بالایی دارند. دانش آموزان رشته علوم انسانی مانند سایر رشته ها سختی های خاص خود را دارند و درنتیجه نیاز به استراتژی های خاص دارند. آنها مانند دیگر دانش آموزان زحمت می کشند و در آینده معلم، اقتصاددان، سیاستمدار، ادیب، مشاور، حقوقدان، قاضی و … میشوند و بخش بسیار مهمی از جامعه انسانی مان را تشکیل خواهند داد.
با نظرات غیر کارشناسانه فرصت های مهم خود را از دست ندهید!
شما در این رشته قرار دارید پس بهتر از دیگران از چالش های برنامه ریزی کنکور انسانی آگاه هستید. اجازه ندهید افراد غیر متخصص -که تعدشان کم نیست- درباره آینده شما تصمیم بگیرند.
تصور آسان به دست آمدن موفقیت در رشته علوم انسانی از جایی شروع شد که تعداد داوطلبان رشته تجربی روز به روز بیشتر و بیشتر شد و رقابت در این رشته سنگین تر. به همین دلیل دانش آموزان سایر رشته ها معمولا با این شرایط مقایسه می شوند.
تعداد داوطلبان کنکور انسانی کم نیست! بلکه فقط نسبت به تعداد داوطلبان کنکور تجربی کمتر است. ضمنا ظرفیت پذیرش رشته های پرطرفدار در دانشگاه های خوب کشور هنوز هم محدود است. بنابراین لازم است دانش آموزان یازدهم از متخصصان برنامه ریزی کنکور انسانی کمک بگیرند و نقشه راه خود را پیدا کنند. سپس در تابستان سال یازدهم پایه خود را قوی کنند و با اعتماد به نفسی بالا -که ناشی از مهارت بالا است- سال دوازدهم را آغاز کنند.
دنباله روی از رتبه برتر هایی که از نیمسال اول یا دوم سال کنکور شروع کرده بودند
بگذارید این مسئله را با یک مثال برایتان روشن کنیم. احتمالا تاکنون برایتان پیش آمده است که درس خواندن را به شب امتحان موکول کنید و زمان زیادی را صرف درس خواندن کنید اما نتیجه جالبی نگیرید. دلیل این اتفاق آن است که مطالب باید در طول زمان و با استمرار وارد حافظه بلندمدت شما شوند و این روند در مدتی کمتر از حد لازم انجام نمیشود. مرور مداوم دروس رشته انسانی در موفقیتتان نقش پررنگی دارد. باید بدانید روش مطالعه کنکور و مدرسه متفاوت است و باید با تمرین و تکرار این را یادبگیرید.
به این فکرنکنید که چون کلاس خصوصی نرفتهاید و فیلم آموزشی ندیدهاید و یا آزمون آزمایشی کار نکردید پس قبول نمیشوید. درست است اینها در موفقیتتان نقش کاتالیزور را دارند ولی همه چیز بستگی به تلاش خودتان دارد. رتبه برترهای کنکورهم مانند شما از نیم سال اول یا دوم شروع کردهاند اما باید بدانید کیفیت درسخواندتان هم به اندازه کمیت آن مهم است.
نیمسال دوم سال دوازدهم نیز -به ویژه بعد از عید- حکم شب امتحان کنکور را دارد. کسانی که به این شیوه موفق شده اند اراده دو چندان خرج کرده اند و فشار بیشتری را تحمل کرده اند. از آنجایی که اراده، پتانسیل و تحمل افراد مختلف متفاوت است، شب امتحانی بودن در کنکور سراسری اصلا توصیه نمیشود.
رتبه برترهای کنکور انسانی پشتکار داشتهاند. اگر هدفی را برای خودشان انتخاب کرده بودند میدانستند که ممکن است گاهی أوقات خسته بشوند و دست از درسخواندن بردارند. اما باید بدانید کمی استراحت حق شمااست. با کمی استراحت با سماجت بیشتری ادامه خواهید. آنها به برنامههای درسیشان پایبند بودند و نه فقط برای درس خواندن بلکه برای کارهای روزانه هم برنامه ریزی داشتهاند.
یکی دیگر از چالش های برنامه ریزی کنکور انسانی که در اینجا وجود دارد این است که تصور می شود به دلیل حفظی بودن بیشتر دروس انسانی از قبل خواندن بی فایده است و بهتر است نزدیک به کنکور درس ها خوانده شوند تا در ذهن باقی بمانند. این تصور ساده انگارانه است زیرا زمانی مطلبی را حفظ می شویم که از حافظه کوتاه مدت وارد حافظه بلندمدتمان شود. این انتقال نیازمند تمرین و مرور در طول بازه زمانی معین است و به یکباره اتفاق نمی افتد.
اگر زود شروع کنم حتما موفق میشوم؟
پاسخ این سوال کاملا به خود شما بستگی دارد. موفقیت در کنکور سراسری انسانی به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از آنها به موقع شروع کردن است. عوامل مهم دیگری همچون برنامه ریزی اصولی، میزان اراده شما، استمرار و پشتکار در مسیر، دارا بودن مهارت های خاص کنکور و راهنمایی گرفتن از افراد متخصص در زمینه مشاوره کنکور انسانی نیز در موفقیت شما سهیم هستند.
اما با توجه به اینکه رقابت در این رشته کمتر است، جو نسبتا آرام تری در این رشته وجود دارد و شما استرس کمتری را تجربه خواهید کرد. پس میتوانید از این فضای ارام استفاده کنید و با قرار گرفتن در مسیر مناسب خودتان، راه موفقیت تحصیلی تان را پیدا کنید.
واقعا اینهمه برنامه ریزی ضروریه؟!
با توجه به توضیحاتی که درباره دروس این رشته داده شد و با سختی ها و چالش های آن آشنا شدیم، متوجه شدیم که برای قبولی در رشته های موردعلاقه و درس خواندن در دانشگاه های برتر کشور باید تلاش کرد و تلاش بدون برنامه ریزی نیز مانند راه رفتن در تاریکی است.