اشتباهات رایج در مدیریت استرس کنکوری ها
هر ساله داوطلبان زیادی با امید و آرزو های فراوان در کنکور سراسری شرکت میکنند. تلاش این داوطلبان برای کنکور، از چند سال قبل آغاز شده است تا بالاخره در یک بازه چندساعته به ثمر بنشیند. یکی از مهم ترین عواملی که میتواند مانع به ثمر نشستن تلاش های داوطلبان شود، اضطراب کنترل نشده در جلسه کنکور است. اضطراب در ذهن ما وجود دارد و با تحت تاثیر قرار دادن ذهنمان به عنوان مرکز فرماندهی، مانع از پیاده سازی دانش ها و مهارت های کسب شده میشود. کنکور دادن فرآیندی کاملا فکری است و باید در تمرکز و آرامش صورت بگیرد. در این صورت این فرآیند با بالاترین راندمان -با توجه به میزان تلاش های قبلی- اتفاق خواهد افتاد. در این مقاله میخوایم به بحث مدیریت استرس کنکوری ها که اهمیت زیادی در موفقیت آن ها دارد بپردازیم.
پس مدیریت استرس کنکوری ها به شیوه اصولی یکی از الزامات مشاوره کنکور تجربی، ریاضی و انسانی است. مدیریت استرس را باید جدی گرفت و از قبل تمریناتی را انجام داد تا به تدریج به آرامش نسبی رسید.
اشتباهاتی رایج میان دانش آموزان کنکوری وجود دارد که در این مقاله به تعدادی از موارد پرتکرار اشاره میکنیم. این اشتباهات اگر چه شاید اثر موقت داشته باشند، اما میتوانند آسیب های جدی را در مدت طولانی تر به شما وارد کنند.
پیروی بی رویه از برنامه های سنگین
ممکن است خود را با دیگران مقایسه کنید و یا شکست های موقت، شما را تحت تاثیر خود قرار دهند. در چنین مواقعی مکانیسمی که بسیار رایج است، چیدن برنامه های سنگین در زمان کوتاه است. باید بدانید که در چنین زمانی، شما برنامه آینده تان را نمینویسید؛ بلکه آرزوهای غیرمنطقیتان را مینویسید! شما با انجام این کار دچار آرامش موقت میشوید اما بعد از مدتی کوتاه که نتوانستید به این برنامه سنگین عمل کنید، مجددا اثرات روانشناختی به سراغ شما می آیند.
پس چاره چیست؟ تاوان شکست شکستی بزرگتر نیست!!
شما باید طبق یک برنامه ریزی اصولی پیش بروید تا به تدریج -و نه به یکباره- ضعف های خود را ارتقاء ببخشید. اگر در انجام یک برنامه ریزی اصولی برای خود ضعف دارید حتماً از برنامه ریزی کنکور انسانی (یا ریاضی یا تجربی یا …) مناسب استفاده کنید.
مصرف خودسرانه داروها
اغلب کنکوری ها تمایل دارند که در زمان کم به نتیجه مناسب برسند و صبر و حوصله لازم را برای به نتیجه رساندن روال کنکور به خرج نمیدهند. به همین دلیل ممکن است برای کنترل اضطراب خود به مصرف خودسرانه دارو بپردازند؛ زیرا اثر داروها سریع نمایان میشود. طبق نظر متخصصان مغز و اعصاب، عموما داروهای مربوط به مغز و اعصاب بدون عوارض نیستند و شما مدتی پس از مصرف این قرص ها ممکن است شاهد عوارض روحی-روانی یا جسمانی آنها باشید. یکی از عوارض اصلی این قرص ها نیز اعتیاد آور بودن آنهاست. همانطور که میدانید اعتیاد به یک دارو به این صورت است که بدن شما به فعل و انفعالات ناشی از آن دارو عادت میکند و ریتم خود را با آن هماهنگ میکند. زمانی که شما بخواهید مصرف این دارو را قطع کنید به دلیل وابستگی های روانی و جسمی ایجاد شده، این کار دشوار خواهد بود و ممکن است با عوارض جسمی و روحی شدید همراه باشد. بنابراین شما نمیتوانید به یکباره این دارو را قطع کنید و برای قطع آن باید از متخصص مربوطه کمک بگیرید. بنابراین بی ضرر بودن و بدون عوارض بودن قرص ها، یک شعار تبلیغاتی است! کافیست درباره داروی موردنظر خود در گوگل سرچ کنید تا بتوانید به اطلاعات نسبی دست پیدا کنید.
پرهیز از خوابیدن: بسیاری از مواقع که نگران چیزی هستیم و دچار استرس می شویم، زمانی که نمی توانیم ذهن خود را کنترل کنیم، این افکار به ما اجازه نمی دهند که بخوابیم. این امر منجر به بیماری های روانی بیشتر و کم خوابی می شود.
بیش از حد فکر کردن: وسواس بیش از حد می تواند سطح استرس را افزایش دهد. اگر به نگرانیها فکر کنید، فقط مغزتان را بیشتر اذیت میکنید.
حمایت از محرک ها: خوردن کافئین در هنگام استرس باعث تسکین موقت می شود، اما شرایط را بدتر می کند و باعث وابستگی می شود.
حذف وعدههای غذایی: وقتی استرس داریم، اشتها از دست میرود و تمایلی به خوردن چیزی نداریم. این کار عملکردهای بدن را کاهش می دهد و عملکرد مغز نیز کند میشود و سطح استرس افزایش مییابد. باید توجه داشته باشید در هنگام برنامه ریزی برای کنکور تغذیه و خواب مناسب از عوامل موفقیت برنامههایتان هستند
تماشای کلیپهای ناراحت کننده: به جای تماشای ویدیوهای تقویتکننده حال و روحیهتان، نباید اخبار یا فیلمهای هیجانانگیز یا ویدیوهای غمانگیز را در هنگام استرس تماشا کنید. منزوی کردن خود: بسیاری از دانشآموزان فکر می کنند که در اثر عصبانیت به دیگران صدمه می زنند یا دوست ندارند در مورد مشکلات با دیگران بحث کنند، بنابراین بی سر و صدا تمام استرس ها را به تنهایی کنترل می کنند که منجر به تشدید استرس می شود.
قرص هایی که توسط کنکوری ها بطور خودسرانه مصرف میشوند عموما از دسته های زیر هستند: داروهای خواب آور و آرامبخش، مسکن ها، قرض های ضد اضطراب و ضد افسردگی. اعتیاد و وابستگی کنترل نشده به دارو عموما در مصرف خودسرانه اتفاق میافتد.
پس اگر احساس میکنید که دچار سطح بالایی از اضطراب هستید و به دارو نیاز دارید، ابتدا به یک روانشناس تحصیلی مجرب مراجعه کنید. ایشان تشخیص میدهند که آیا با تمرین، اضطراب شما کنترل خواهد شد یا نه. درصورتیکه تمرین موثر نباشد شما میتوانید با راهنمایی روانشناس به روانپزشک یا متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید و روند درمان دارویی خود را شروع کنید. در باشگاه اومند همواره روانشناس تحصیلی در تیم های برنامه ریزی کنکور تجربی، انسانی و ریاضی حضور دارد. شما میتوانید با باشگاه (شماره تلفن در انتهای صفحه) تماس بگیرید و درخواست ارتباط با ایشان را داشته باشید.
زمانی که تحت نظر پزشک مجرب دارو مصرف میکنید نگران عوارض نباشید زیرا پزشک با آگاهی از شرایط شما درباره نحوه و میزان مصرف (دوز تجویزی دارو) شما را راهنمایی میکند تا بعدا قطع تدریجی دارو شما را دچار خطرات شدید جسمی یا روحی نکند.
پرخوری یا کم خوری عصبی
برای حل این مشکل شما نیاز به دو نوع مشاوره دارید: مشاوره تغذیه و و مشاوره روانشناختی توسط روانشناس تحصیلی. واضح است که ریشه این نوع پرخوری و کم خوری افراطی، در اضطراب شماست. بنابراین در درجه اول باید بتوانید با روش های مخصوص به خودتان استرستان را مدیریت کنید. همچنین لازم است تمرین هایی را انجام دهید تا بتوانید در هنگام استرس و ناراحتی از کم خوری یا پرخوری افراطی دوری کنید.
سپس از مشاور تغذیه نیز استفاده کنید تا بتوانید با تغذیه ای سالم تر و مقوی تر، هم نیاز بدن خود را در دوران کنکور تامین کنید و هم دچار افزایش یا کاهش بیش از حد وزن نشوید.
چگونه استرسم را کنترل کنم؟
دانش آموزان با برنامه های فشرده درسی بیش از همیشه استرس را تجربه می کنند. استرس از آنجایی که منجر به عدم تمرکز و فهم کمتر مباحث می شود، ما را از برنامه های درسی به شدت عقب می اندازد. در اینجاست که شما باید با یکسری از فاکتورهای مهم آشنا باشید تا بتوانید در صورت نیاز از بروز این احساس جلوگیری کنید.
با خواب کافی با استرستان خداحافظی کنید: 🚀
کمبود خواب به عنوان یکی از بزرگترین علائم حضور استرس بوده و هست. در این شرایط شما بهره وری کمتری دارید و فهم مباحث بیش از پیش برایتان دشوار میشود. همچنین، محرومیت از خواب باعث یادگیری ضعیف و خطر بالا رفتن افت تحصیلی می شود. این مورد در میان دانش آموزان رشته تجربی بیشتر دیده می شود. پس اگر شما هم از دانش اموزان این رشته هستید، برنامه خواب منظم را بسیار جدی بگیرید. شما در طول شبانه روز حداقل به هفت الی هشت ساعت خواب عمیق نیاز دارید که باید حتما در برنامه ریزی آنلاین کنکور تجربی شما گنجانده شود از طرفی، زمانی که احساس خواب آلودگی به شما دست می دهد می توانید برای چند دقیقه چشمانتان را ببنید و با یک تصویر سازی ذهنی آرام به مطالعه درستان برگردید.
فعالیت بدنی، یکی از ساده ترین راه ها برای رفع استرس: 💫
یکی از اشتباهات رایجی که معمولاً در برنامه ریزی کنکور انسانی یا هر رشته دیگری دیده می شود، عدم توجه به فعالیت بدنی و استراحت کافی است. در حقیقت، زمانی که برنامهی شما فقط حول ساعات مطالعه دروس می چرخد و در آن هیچ توجهی به این بخش ها نمی شود؛ بازدهی درسی شما کاهش پیدا می کند و در نهایت شما درگیر استرس می شوید. تحقیقات نشان می دهد دانش آموزانی که به فعالیت بدنی خودشان اهمیت می دهند شاهد سطح کمتری از استرس هستند. پس در برنامه درسیتان، فعالیت بدنی را برای مهار کردن استرس جدی بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید