رفتارهایی که عزت نفس کودکان را زیر و رو می کند!
آیا می دانید معنای واقعی عزت نفس در کودکان چیست؟ آیا فکر می کنید تنها با تشویق های کلامی، هدیه دادن و صحبت های انگیزشی شعار گونه می توان عزت نفس کودکان را افزایش داد؟
باید بدانید که عزت نفس در کودکان چیزی فراتر از این ها است و شما زمانی می توانید ادعا کنید که فرزندتان از اعتماد به نفس بالایی برخوردار است که او حقیقتاً احساس کند که تا چه اندازه ارزشمند و توانمند است، حق انتخاب دارد و در حد سن و سال خودش از پس حل مشکلاتش برمی آید! اما چطور فرزندمان را به چنین احساساتی نزدیک کنیم و موفقیت او را در آینده تضمین نماییم؟
یکی از راه های آن ثبت نام بچه ها در دوره های فن بیان کودک است؛ چرا که این کلاس ها در کنار تقویت مهارت خوب صحبت کردن کودکان، هوش هیجانی و مهارت های ارتباطی و اجتماعی آن ها را نیز تقویت می کنند که طبیعتاً تاثیر شگرفی برای عزت نفس کودکان هم دارد. به علاوه فواید کلاس های فن بیان برای کودکان به همین جا ختم نمی شود! در حقیقت شما والدین هم می توانید از این کلاس ها، نحوه برخورد صحیح با فرزند دلبندتان را یاد بگیرید تا بتوانید قدم های موثری در جهت افزایش اعتماد به نفس او بردارید!
گام های لازم برای تقویت اعتماد به نفس کودکان
همان طور که می دانید تقویت عزت نفس کودکان به قدری اهمیت دارد که به یکی از اصلی ترین و ضروری ترین مباحث روانشناسی کودک تبدیل شده است! بنابراین بدیهی است که اگر کودک شما دارای نشانه هایی از قبیل گوشه گیری، اضطراب های شدید، ترس از شکست، عدم توانایی در بیان نیازها و خواسته ها و … است، باید زنگ خطری برای شما به صدا دربیاید تا برای حفظ سلامت روان کودک خود و رشد و پرورش فرزندتان هم که شده با روش هایی که به وسیله آن ها می توان اعتماد به نفس بچه ها را از این رو به آن رو کرد، آشنا شوید و آن ها را عملی کنید. پس با ما همراه باشید تا به شما بگوییم که به جز کلاس های فن بیان کودک؛ چه راهکارهای دیگری برای رشد این ویژگی در کودکان وجود دارد.
● تحسین تلاش کودک
یکی از اشتباهاتی که والدین در تشویق و تحسین کودکان انجام می دهند، این است که سعی می کنند کودک را با ویژگی های شخصیتی او تشویق کنند. مثلاً به کودک می گویند که آفرین، امشب خیلی پسر یا دختر خوبی بودی! شاهد در ظاهر این تشویق خوبی به نظر بیاید، اما چون در اکثر مواقع اگر کودک نتواند در موقعیت های دیگر هم کاملاً مودب باشد و به هر دلیلی از کوره در برود یا شیطنت هایی کند که از نظر والدین پذیرفته نیست، برچسب دختر بد یا پسر بد می خورد یا اصطلاحی مثل بی ادب به او نسبت داده می شود، پس باید تلاش کودک مورد تحسین قرار بگیرد و به او بگوییم من به تو افتخار می کنم که مثلاً امروز قوانین مطب دکتر را رعایت کردی! یا مثلاً اگر فرزند شما علی رغم تلاش زیاد برای امتحان ریاضی نمره خوبی نگرفته، به او بگویید که در هر صورت تلاش او بسیار ارزشمند است و شما به خاطر تلاشش به او افتخار می کنید!
پس فراموش نکنید که اگر تشویق کودکان چه برای رسیدن به یک نتیجه و چه برای تلاش در مسیر انجام یک کار به شکل اصولی و به اندازه انجام شود و لزوماً همیشه شامل هدیه خریدن نباشد، می تواند در افزایش اعتماد به نفس کودکان معجزه کند!
● فراهم کردن فرصت آزمون و خطا برای کودک
به جای این که همیشه مراقب کودکتان باشید که مبادا اشتباه نکند یا در کاری شکست نخورد، به او فرصت آزمون و خطا دهید و اجازه دهید که مسئولیت کارهایش بپذیرد. یعنی چه؟ مثلاً فرض کنید که کودک شما دوست دارد که به قول خودش چند ماده خوراکی را با هم ترکیب کند و ببیند که چه اتفاقی می افتد؟ در چنین شرایطی برخی از والدین به دلایلی مثل کثیف کاری و … مانع فرزندشان می شوند، اما اگر شما نمی خواهید که عزت نفس کودکتان ضربه بخورد، باید اجازه دهید که این آزمایش را انجام دهد و بعد هم با هم قرار بگذارید که همه چیز را جمع کند و اگر به کمک نیاز داشت به او کمک کنید. به این صورت کودکتان علاوه بر فرصتی که برای آزمون و خطا در اختیار او قرار گرفته، یاد می گیرد که مسئولیت پذیر باشد!
● تقویت حس استقلال در کودکان
اگر دوست دارید کودکانی با اعتماد به نفس بالا و مستقل داشته باشید، یکی از مهم ترین راهکارهای آن این است که به او اجازه تصمیم گیری دهید و نظرات خودتان را به او دیکته نکنید! مثلاً دست کودک را در انتخاب لباس زمستانی اش، بخشیدن لوازمش به افراد نیازمند و … باز بگذارید. شاید این کار برای شما کمی سخت باشد، اما برای داشتن کودکانی با عزت نفس باید بر خودتان مسلط باشید و حق انتخاب های ساده را از او نگیرید!
همچنین شما برای داشتن کودکانی مستقل باید به بچه ها مسئولیت هایی متناسب با سنشان واگذار کنید. مثلاً از کودک بخواهید که خودش غذا بخورد، لباس خودش را تا کند یا اتاقش را مرتب کند. همه این مسئولیت ها از او فردی مستقل و با اعتماد به نفس می سازد.
● ابراز علاقه بی قید و شرط به کودک
کودکتان باید توجه و دوست داشتن واقعی و بی چون و چرای شما را احساس کند تا اعتماد به نفسش بیشتر شود. مثلاً او را بغل کنید، ببوسید، با او وقت بگذرانید، وقتی با شما صحبت می کند فقط به او توجه کنید و غیره. توجه داشته باشید که کودکانی که به دلیل اشتباهاتشان، مرتب جملاتی مثل دیگه دوستت ندارم، من دیگه مامان یا بابای تو نیستم و … را از والدین خودشان می شنوند، به شدت آسیب پذیر هستند و عزت نفس پایینی ندارند. بنابراین یادتان باشد که محبت شما نسبت به کودکتان نباید قید و شرطی داشته باشد و حتی در زمانی که از او ناراحت یا عصبانی هم هستید، نباید با کلام یا رفتارتان، او را آزار دهید، چون در غیر این صورت آسیب های جبران ناپذیری به اعتماد به نفس او وارد می کنید!
● انعطاف پذیر بارآوردن کودک
برای این که کودکتان با هر شکست احساس نکند که دنیا به آخر رسیده است و در مقابل با هر برد هم به خود غره نشود، باید با انجام بازی های مختلف، قصه خوانی و … به او یاد دهید که قرار نیست که همیشه نفر اول باشد و شکست هم جزئی از زندگی است. اگر کودک شما با این تفکر که بیش از نتیجه، تلاشش اهمیت دارد بزرگ شود، می داند که شکست و پیروزی دو روی یک سکه هستند و دیگر نه تنها دچار ضعف اعتماد به نفس نمی شود، بلکه سعی می کند از شکستش درس بگیرد و راه پیروزی را پیدا کند!✨
برای مطالعه مقاله ای با عنوان ۴ تکنیک طلایی افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان، کافیست که از طریق لینک مربوطه اقدام کنید.
جمع بندی از آنچه درباره راهکارهای افزایش اعتماد به نفس کودکان گفته شد
جولی لیثکات هیمز نویسنده کتاب اصول تربیت فرزند جمله ای دارد که می گوید: والدین خوب، مهارت زندگی و سخت کوشی را به کودک یاد می دهند و والدین هلیکوپتری با تربیت افراطی فرزندان، کودکانی تربیت می کنند که در آینده با مشکلات روحی و روانی بزرگ تری مواجه می شوند. پس اگر شما می خواهید جز والدینی باشید که کودکانی با کفایت، مستقل، شاد و با اعتماد به نفس دارند، می توانید روی تقویت فن بیان کودکان به عنوان یکی از راهکارهایی که مهارت های ارتباطی و اجتماعی آن ها را زیر و رو می کند، تمرکز کنید و مانور دهید.
از این رو کلاس های آنلاین فن بیان کودک باشگاه اومند که معتبرترین مرجع آموزش آنلاین کشور است، می تواند به شما در تقویت این مهارت کمک شایانی کند؛ چرا که در کلاس های کاربر محور ما حداکثر ۱۰ کاربر حضور دارد و بچه ها در محیطی شاد و سرگرم کننده آموزش می بینند و توانایی های فردی هر یک از آن ها در راس آموزش قرار دارد.
پس برای این که کودک شما هم عضوی از این باشگاه باشد، کافیست که همین الان از طریق شماره تلفن باشگاه در پایین صفحه با تماس بگیرید یا اطلاعات خود را از طریق این لینک در اختیار ما قرار دهید تا در اسرع وقت با شما تماس بگیریم.
اومند اعتماد به نفس کودکت رو زیر و رو می کنه، کافیست که آرزویی بنفش کنید!💜