دلایل اساسی که باعث استرس کودک در مدرسه می شود
سطح معینی از استرس برای کودکان طبیعی است. حتی پاسخ های استرس ناشی از رویدادهایی مانند تغییر مدرسه و ملاقات با دوستان جدید می تواند به یادگیری و رشد دانش آموزان نیز کمک کند. اما هنگامی که در معرض رویدادهای استرسزای مکرر آنهم بدون ابزار مدیریت احساسات قرار می گیرند، استرس می تواند از نظر احساسی و جسمی به کودکان آسیب برساند. این راهنما دلایل استرس در کودکان ، دانشآموزان از دبستان تا راهنمایی را توضیح و راهبردهایی ارائه میدهد که معلمان و والدین میتوانند از آنها برای کمک به عزیزانشان استفاده کنند.
استرس در دانش آموزان: علل و علائم
بر خلاف بزرگسالان، که می توانند در مورد تأثیر استرس بر زندگی خود صحبت کنند، کودکان و نوجوانان ممکن است احساس خود را تشخیص ندهند یا حتی کلماتی برای توصیف آن نداشته باشند. دانشآموزان با سرعت فزایندهای استرس را تجربه میکنند، هرچه باشد حتی میتوان نوجوانانی را پیدا کرد که حتی بیشتر از بزرگسالان استرس دارند.
با این حال، والدین و معلمان میتوانند مراقب رفتارهای کوتاهمدت و علائم فیزیکی باشند که زمانی که استرس به یک مشکل تبدیل میشود، ظاهر میشوند. از آنجایی که سن یک دلیل استرس در کودکان است، در اینجا برخی از علل و نشانههای رایج برای دانشآموزان در مقطع ابتدایی، راهنمایی آورده شده است تا به شناسایی زمانهایی که ممکن است نگرانی وجود داشته باشد کمک کند.
دبستان
بچه های دبستانی به طور کامل خودکنترلی را نیاموختهاند. آنها هنوز در حال تقویت مهارتهای اجتماعی خود هستند. آنها به مرور زمان یاد می گیرند که چگونه دوست پیدا کنند، چگونه با پرخاشگری کنار بیایند، چگونه میل و احساسات خود را کنترل کنند. اگر معلمان و والدین آنها با این موارد به عنوان نقاط عطف رشد عادی برخورد نکنند، می توانند به منبع استرس تبدیل شوند.
کودکانی که مدرسه را شروع می کنند، آماده یادگیری هستند — به همین دلیل است که ما مدرسه را در این سن شروع می کنیم. آنها باید مشتاق و آماده یادگیری باشند، بنابراین ایجاد این تمایل برای یادگیری کلیدی است و لذت بردن از یادگیری به طور طبیعی برای آنها حاصل می شود. کمک به آنها در ایجاد این پایه، زمانی که شروع به یادگیری خواندن و سایر مهارت ها می کنند، آنها را به بهترین جایگاهها میبرد. اما علل استرس در کودکان چیست؟
علل
اما علل استرس در کودکان چه میتواند باشد؟ در ادامه به این ذکر این موارد میپردازیم.
- برگزاری امتحانات مهم
درحالی که بیشتر دانشآموزها از برگزاری امتحان لذت نمیبردند همین موضوع یکی از دلایل استرس در کودکان است. کسانی که اضطراب امتحانی شدید دارند ممکن است در طول امتحانات به طور کامل بهم بریزند، که میتواند مستقیماً بر نمرات دانش آموز تأثیر بگذارد.
- ارائه گزارش شفاهی
بلند شدن جلوی کلاس برای دانشآموزان ترسناک است، زیرا نگران این هستند که کاری شرمآور انجام دهند و خوراک شایعات همسالان خود شوند.
- تربیت بدنی
علاوه بر ترس از انتخاب شدن بعنوان آخرین نفر آنهم وقتی کلاس به تیمها تقسیم میشود، بچهها اغلب باید ثابت کنند که حرکات ورزشی محول شده را به بهترین نحو ممکن میدهند و همین تلاش برای فشار آوردن به خودشان یکی از دلایل استرس در کودکان است.
- مرکز توجه بودن در جمعیت
خواه به خاطر تأخیر، خوردن ناهار با ظاهری غیرعادی یا ندانستن پاسخ هنگام صدا زدن باشد، قرار گرفتن در مرکز توجه میتواند برای کودکان خردسال استرس زا باشد.
- در خطر بودن
تعطیلی مدارس، مانورهای آتش نشانی، تمرینات زلزه… خطرات احتمالی را به طور منظم به بچه ها یادآوری میکند و ترس از اتفاق افتادن همین موضوعات یک دلیل استرس در کودکان است.
وقتی بچههایتان را به رختخواب میبرید یا هنگام غذا خوردن، از سؤالات باز و برای گوش دادن به آنها استفاده کنید. بچهها به چیزی ملموس نیاز دارند. بجای پرسیدن «امروز چیکار کردی؟» در مورد ناهار بپرسید، یا چه داستانی شنیده اند، یا با کدام دوست امروز بازی کرده اند. بگویید، «به من بگو کجا بازی کردی. توپ و وجود داشت؟ آیا در گروه بازی میکردی؟»
مدرسه راهنمایی
بچه های راهنمایی در حال عبور از درهای نوجوانی هستند. به هر حال دوره بسیار سختی است. با تغییرات بسیار زیاد، کودکان راهنمایی ممکن است از ناتوانی خود در مقابله با موقعیت هایی که قبلاً به راحتی با آنها کنار می آمدند، احساس ناامیدی کنند.
انتقال به مدرسه راهنمایی جایی است که پویایی همسن وسالان به طور کامل تغییر میکند. اغلب این تغییر بسیار ناگهانی است می تواند بسیار دردناک باشد. بچه ها واقعاً با استرس به خانه میآیند و ما باید با آنها صحبت کنیم. این زمانی است که به آنها گوش دهیم و بگوییم: بله، واقعاً بد است و مقابله با آن سخت است. به آنها بگویید که دردشان را می شنوید و آنها در خانه امن هستند. بگویید آنها مجبور نیستند به خانه بیایند و پدر و مادری که آنها را اندوهگین میکنند، ببینند.
پیدا کردن زمان برای صحبت با کودکان ممکن است به معنای صحبت کردن هنگام رفتن به مرکز خرید با آنها باشد. یا هنگام خواب روی بالش کنار آنها دراز بکشید. زمان هایی را پیدا کنید که می توانند آزادانه صحبت کنند. نحوه شروع این مکالمات را بیابید. همه این کارها باعث میشود علل استرس در کودکان شما نمایان شود.
علل
علائم استرس دوران راهنمایی عبارتند از:
- بار تکالیف
میزان تکالیفی که دانشآموزان در دوره راهنمایی دریافت میکنند به طور قابلتوجهی بیشتر از مدرسه ابتدایی است، با میانگین بیش از ۳ ساعت تکلیف در شبانه برای دانشآموزان با ۵ کلاس طبق یک مطالعه.
- برنامه های شلوغ
برای دانشآموزان راهنمایی که در فعالیتهای خارج از مدرسه (ورزش، رقص، نواختن ساز، و سایر فعالیتهای غنیسازی هستند)، یافتن زمان استراحت میتواند دشوار باشد.
- فشار همسالان
حتی قبل از شروع دوره راهنمایی، دانشآموزان بیشتر به فکر همسالان خود، از جمله مواد مخدر و الکل، اهمیت میدهند.
- نگرانی های تصویر
رسانه های اجتماعی بستری ۲۴ ساعته برای فشار و قلدری همسالان ایجاد کرده اند، مشکلی که برای والدین آنها وجود نداشت.
- نگرانی های مالی
در دوره راهنمایی، بچه هایی که نمی توانند بهترین برندهای لباس، کوله پشتی یا گوشی های هوشمند را بخرند، ممکن است احساس کنند که کنار گذاشته شده اند.
- عدم سازماندهی
دانشآموزانی که مهارتهای سازماندهی ضعیفی دارند، استرس بیشتری را در مدرسه تجربه میکنند. این معمولاً به این دلیل است که آنها به درستی با ابزار یا درک لازم برای یادگیری آماده نشدهاند. اگر آن مهارتها بهبود نیابد، ممکن است همچنان عقب بمانند و منجر به استرس و ناامیدی بیشتر در مورد مدرسه شود.
- زمان استراحت خیلی کم
دانشآموزان با برنامههای شلوغ میتوانند به سرعت غرق درس شوند زیرا وقت آزاد برای استراحت ندارند. با پیشرفت فرزندتان از دبستان به راهنمایی، میزان و سطح دشواری تکالیف مدرسه افزایش مییابد و دانشآموزانی که مهارتهای مدیریت زمان خوبی ندارند، میتوانند استرس بیشتری را تجربه کنند.
شما والدین بعد از دانستن دلایل استرس در کودکان باید به شکلی مهربانانه و حمایتکننده همراه آن باشید. هیچ راه حل سریع و آسانی وجود ندارد. آنها نیاز دارند که زندگیتان پایدار و برای آنها حتی خسته کننده باشد. کودکان در هرلحظه از این مسیر به حضور والدین و معلمینی حمایتگر و دقیق نیاز دارند تا آنها را در این مسیر طولانی یاری کند.
همیشه علائم فیزیکی مکرر را توسط متخصص اطفال بررسی کنید تا مشکلات پزشکی رد شوند. اما با فرض اینکه بچه ها از نظر جسمی سالم هستند، سعی کنید احساسات و عواطف آنها را با هم کشف کنید. به آنها بگویید که طبیعی است احساس ترس می کنند، اما تکرار کنید که استرسی بودن به این معنی نیست که از زندگی لذت نخواهند برد. موقعیتهای جدیدی را که با آنها سر و کار داشتهاند، مانند خوابیدن در خانه مادربزرگ برای اولین بار بدون شما، و اینکه چقدر به آنها خوش گذشته را به آنها یادآوری کنید.
اگر اضطراب مدرسه برای چند هفته کاهش نیافت، یا اگر زندگی روزمره فرزندتان را تحت تأثیر قرار داد، از یک متخصص بهداشت روانی که در کار با کودکان متخصص است، بخواهید آنها را ارزیابی کند. اضطراب مدرسه یک تشخیص روانپزشکی نیست، اما ممکن است نشانه ای از یک اختلال اضطرابی باشد. درمان معمولاً با درمان شناختی رفتاری و دانستن دلایل استرس در کودکان آغاز میشود، که آرامش و مهارتهای مقابله را آموزش میدهند و میتواند منجر به بهبود رفتار طی چند ماه شود. پزشکان همچنین ممکن است برای موارد شدید دارو تجویز کنند. با متخصص و معلم فرزندتان کار کنید تا به فرزندتان کمک کنید تا در کلاس درس احساس راحتی بیشتری کنند.
والدین گرامی کودکان شما همواره به حضور گرم شما احتیاج دارند و مهم است که در این مسیر با کمک شما عزیزان به سلامت عبور کنند. ما در اومند با تیم حرفه ای و اساتید برجسته در رشته ها و گرایش های مختلف این امکان را فراهم کردیم تا کودکان شما در محیط آموزشی مفرح و جذاب زبان را شروع کنند و در این مسیر استادانه موفق شوند.
باشگاه اومند یکی از بهترین، به روز ترین و پیگیر ترین سازمان آموزشی آنلاین کشور است که پشتیبانی همه روزه در هرشبانه روز را با تمامی دانش آموزان دارند و به دقت نظارهگر وضعیت عزیزانتان هستند. کافیست به ما اعتماد کنید و خودتان متوجه مسیر بنفش و پر انرژی اومند شوید.
موفق و بنفش باشید💜