چرا باید خلاصه نویسی کنیم؟
خلاصه نویسی از بخشهای ضروری تکنیکهای مطالعه است تا به کمک آن بتوانید یادگیری عمیقتری داشته باشید. از مزایای خلاصه نویسی برای کنکور این است که به شما کمک میکند تا مطالعهای فعال داشته باشید و خودتان را درگیر آنچه که میآموزید بکنید. با ایفای نقش فعال تر در یادگیری، ذهن شما بسیار مایل به پذیرش هر چیزی که باید یاد بگیرید خواهد شد و آن را راحت تر و موثرتر به خاطر می سپارید.
برای شروع خواستم کمی با مزایای خلاصه نویسی آشنا بشید و در ادامه میخواهم این موضوع را بسط دهم تا بهتر درک کنید که چرا همه افراد به خلاصه نویسی روی میاورند.
خلاصه نویسی چیست؟
خلاصه نویسی به شما کمک می کند تا ایده های اصلی و مهم را در یک متن کوچک داشته باشید، به این ترتیب می توانید متن را بدون نیاز به خواندن کل دروس مطالعه کنید. اما خلاصه نویسی کار راحتی نیست و باید تکنیک هایی را یادبگیرید تا خلاصهنویسی چکیده یک متن باشد نه کپی از خود متن.
خلاصه نویسی از تکنیکهای خوب مطالعه است و برای اینکه مفید باشد باید برخی از مراحل یادگیری و ترتیب مناسبی را برای خلاصه نویسی در نظر گرفت. اگر خلاصهنویسی زودتر از موعد انجام شود، میتواند برای مطالعه ناکارآمد باشد، بنابراین مهم است که بدانیم چه زمانی باید آن را انجام دهیم. مراحل مطالعه به شرح زیر است، به خوبی نگاه کنید:
- پیش خواندن یا تندخوانی
- تندخوانی دوباره
- خواندن جامع
- زیر ایده های اصلی خط بکشید
- حفظ کردن
- مرور کنید
بنابراین، خلاصه یک یادداشت از ایده های اصلی متن است که باید یاد گرفت اما باید به زبان خود دانش آموز انجام شود. خلاصه باید مهمترین بخشهای متن را به صورت ترکیبی توضیح دهد تا بتوان آن را به طور مؤثرتری مطالعه کرد. تنها زمانی می توان این کار را انجام داد که نکات قبلی تکنیک های مطالعه انجام شده باشد، به این ترتیب مطمئن می شوید که آنچه را که در کلمات خود خلاصه می کنید، متوجه می شوید. اگر به نقطهای رسید که نمیدانید چگونه جملاتتان را توسعه دهید، پس این یک سیگنال است تا دوباره آن بخش را مرور کنید.
هنگام خلاصهنویسی، باید تصمیم بگیرید که ایدههای اصلیای که میخواهید در متن قرار دهید کدامند، این بدان معناست که متن را قبلاً خوانده و درک کرده باشید، زیر ایدههای اصلی خط کشیده باشید و طرح کلی برای ساختاربندی این ایدهها به روشی منسجم تهیه کرده باشید .
خلاصهنویسی شخصی است، بنابراین لازم است که خلاصههای دیگران را مطالعه نکنید، زیرا میتواند دانش شما را گیج کند یا آنچه را که واقعاً میدانید و چیزهایی که از متن گرفتهاید را نفهمید.
۵ مزایای اصلی خلاصه نویسی که نمیتوانید از آن ها بگذرید!
خلاصه نویسی یک تکنیک عالی برای مطالعه و آماده کردن یک موضوع خاص است، ایدهآل این است که برای هر بخش متفاوتی که یک موضوع دارد خلاصه نویسی انجام دهید و سپس یک خلاصه نویسی جامع بنویسید. در حالی که درست است که خلاصه نویسی زمان می برد، مهم است که بدانید چگونه آن را انجام دهید (که در ادامه خواهیم دید).
۱٫ فهم بهتر مسائل ضروری
خلاصه نویسی به شما کمک می کند که درک بهتری از مسائل ضروری متن داشته باشید. اگرچه انتظار ندارید بار اول درست از آب در بیاید، اما وقتی چندین بار خلاصه نویسی و تمرین کنید، متوجه میشوید که خلاصه نویسی برای شما بسیار آسان شده است. شما میتوانید با لحن خودتان بنویسید و متن بزرگتری را ترکیب کنید. به این ترتیب شما می توانید مطالب اساسی را از مطالب کم اهمیت متمایز کنید. مهم است که فقط مهمترین یک مطلب را مطالعه کنید.
۲٫ لازم نیست کل موضوع را دوباره بخوانید
چیزی که هنگام مطالعه یک موضوع بسیار مهم است، درگیر شدن در یادگیری است تا مجبور نباشید کل موضوع را بارها و بارها مطالعه کنید. برای این منظور، درک آن و ترکیب اطلاعات در قالب نمودار و خلاصه نویسی ضروری است. به این ترتیب، به اطلاعات زمانی رجوع میکنید که چیزی را فراموش کرده و یا مسلط نشده باشید. اما به لطف نمودارها و خلاصه نویسیها، نیازی به بازخوانی کل مبحث برای مطالعه و مرور آموخته ها نخواهد داشت.
۳٫ مفاهیم را بهتر یاد خواهید گرفت
پس از انجام مراحل و خلاصه سازی با کلمات خود متوجه خواهید شد که چه می دانید و چه چیزهایی را باید مرور کنید. علاوه بر این، مفاهیمی که از قبل میدانید بهطور مؤثرتری در ذهن شما تثبیت شدهاند. به این ترتیب یادسپاری و همچنین درک مطالب آموخته شده را ارتقا می دهید.
۴٫ شما می دانید که چگونه به محتوا ساختار بهتری دهید
یکی دیگر از جنبه های اساسی در هنگام خلاصه سازی این است که شما یاد خواهید گرفت که مطالب را با نظمی منسجم و منطقی ساختار دهید. این چیزی اساسی برای یادگیری و ادغام بهتر دانش در ذهن شماست. این توانایی ساختاردهی نیز برای شرکت در امتحانات نیز بسیار مهم است، زیرا به شما این امکان را می دهد که بتوانید آنچه را که برای سؤالات ذکر شده ضروری است را به صورت منظم و منسجم بنویسید.
۵٫ تسلط بیشتری به مفاهیم اصلی خواهید داشت
یکی دیگر از مزایای خلاصه نویسی این است که نوشتن با کلمات خودتان دایره لغات شما را بهبود می بخشد و بنابراین هنگام توضیح آنچه که با کلمات خود آموخته اید، چه به صورت شفاهی و چه کتبی، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت. کپی کردن کلمات مشابه از متن برای خلاصه کردن منطقی نیست، یا اینکه کمکی به ادغام اطلاعات نمی کند و اطلاعات مغز به راحتی از هم میپاشد.
[elementor-template id=”36625″]
چگونه خلاصه نویسی کنیم؟
هنگامی که باید خلاصه نویسی انجام دهید، بسیار مهم است که متن را به معنای واقعی کلمه کپی نکنید، زیرا ذهن شما تمایل به پخش شدن دارد و به آنچه نوشته شده اهمیت نمی دهد. وقتی خلاصه ای می سازید ذهن شما باید در این فرآیند فعال باشد و بنابراین ضروری است که به محض درک مفاهیم، از کلمات و لحن خودتان استفاده کنید.
برای اینکه خلاصه نویسی برای شما راحت تر شود، باید قبلاً زیر ایده های اصلی متن خط کشیده و مشخص کرده باشید، فقط به این ترتیب می توانید ایده های اصلی را به خوبی شناسایی کنید. اگر چه راه دیگری برای خلاصه نویسی این است که آن را مستقیماً از روی متن انجام دهید، یعنی ایدههای اصلی را شناسایی کنید و قبل از ایجاد خلاصه نویسی، آنها را روی کاغذ یا دفترچه یادداشت کنید.
به طور خلاصه، ایده ها باید در قالب جملات توسعه داده شوند و به صورت پراکنده مانند یک طرح کلی بیان نشوند. این نوشته ای است که در آن ایده ها باید به خوبی مرتبط باشند. برای همین مهم است، از از نقاط مکرر و پشت سر هم استفاده کنید و از استفاده بیش از حد از نقاط جدا از هم بپرهیزید و مهمتر از همه، از رابط های متنی استفاده کنید. این یک اولویت است که خلاصه در هنگام خواندن آن معنا داشته باشد و به خوبی درک شود. محتوای مقاله به اصول اخلاق ویرایشی ما پایبند است.
با باشگاه اومند خلاصه نویسی تان را بنفشی کنید.💜
باشگاه اومند یکی از کاملترین، بهترین و پیگیرترین سازمان آموزشی آنلاین کشور است که پشتیبانی همه روزه در هرشبانه روز با تمامی دانش آموزان دارند و تمام تلاششان را برای موفقیت شما عزیزان انجام میدهند.
دیگر منتظر چی هستید؟ هنوز هم به مشاورها و اساتید اومند شک دارید؟ ما اینجا برایتان بهترینها را مهیاکرده ایم.
کافی است با شماره پایین صفحه تماس بگیرید تا با قدم برداشتن همراه ما قلههای موفقیت را طی کنید.
موفق و بنفش باشید💜
دیدگاهتان را بنویسید