با حواس پرتی وسط مطالعه چه کنیم؟!
احتمالاً گاهی این عبارات در ذهن شما هم رژه می روند که اصلاً تمرکز ندارم و نمی توانم مطالعه کنم، نمی دانم چرا این قدر پرش ذهنی دارم و غیره. این عبارات به خصوص در دوران کنکور، ذهن اکثر داوطلبان را به خودش مشغول می کند و باعث می شود که داوطلبان برای رفع این مشکلات دست به دامن گروه های مشاوره و برنامه ریزی کنکور ریاضی، تجربی و انسانی شوند.
اما باید بدانید که حواس پرتی در حین مطالعه، چیزی نیست که تنها شما را گرفتار کند، بلکه برای همه چه در زمان مطالعه و چه در حین انجام کارهای دیگر پیش می آید و نکته مثبت ماجرا این است که خوشبختانه راهکارهایی برای کاهش این مسئله و افزایش تمرکز وجود دارد که اگر شما دانش آموزان کنکوری، کار مشاوره کنکور تجربی را به افراد کاربلد واگذار کنید، می توانید زیر و بم این روش ها را از آن ها یاد بگیرید و تا حد زیادی از شر حواس پرتی در زمان درس خواندنتان خلاص شوید!
البته از آنجایی که در مرام اومندی ها نیست که پرسشی را در ذهن مخاطبانشان بی جواب باقی بگذارند، در این مقاله قصد داریم که راهکارهایی برای رهایی از حواس پرتی به شما یاد دهیم!😉 پس قدم روی چشم ما بگذارید و تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
جلوگیری از حواس پرتی در هنگام مطالعه با چند گام طلایی
عموماً دانش آموزان در برابر حواس پرتی در زمان درس خواندن دو واکنش از خودشان نشان می دهند، یا می پذیرند که انسان حواس پرتی هستند و کلاً نمی توانند تمرکز کنند و با همین توجیه از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند، یا این که حواس پرتی را به خصوص در عصری که موبایل، تبلت و کامپیوتر، همه حواس ما را به سمت خودشان جلب کرده اند، امری طبیعی می دانند که برای همه پیش می آید و بعد سعی می کنند که راهکارهایی برای مقابله با آن و افزایش تمرکزشان پیدا کنند. خب قطعاً برد با گروه دوم است که خودشان را در برابر این مسئله نمی بازند و اتفاقاً به دنبال راه حل هایی می گردند که ما در این مطلب به تعدادی از آن ها اشاره خواهیم کرد!
● با برنامه ریزی درس بخوانید
همان طور که حتماً می دانید یکی از مهم ترین دلایل عدم تمرکز و حواس پرتی این است که برای مطالعه تان برنامه ریزی ندارید و هر چه پیش آید خوش آید طور برخورد می کنید! خب طبیعتاً در چنین شرایطی اصلاً دور از ذهن نیست که ذهن پرش داشته باشد، چون شما نمی دانید که دقیقاً می خواهید چه کاری انجام دهید. بنابراین حتماً به کمک متخصصین برنامه ریزی کنکور انسانی، تجربی و ریاضی، یک برنامه ریزی شخصی سازی شده متناسب با نقاط ضعف و قوت و اهداف خودتان تنظیم کنید و در آن حتی به ساعات تفریح و استراحتتان هم بپردازید تا به ذهنتان اجازه ندهید که به دنبال افکار پراکنده بگردد و در نتیجه در زمان مطالعه بتوانید تمرکز را تا حد زیادی در مشتتان بگیرید!
● در هنگام درس خواندن برای خودتان سوال طرح کنید
یکی دیگر از راه هایی که به طرز شگفت آوری باعث افزایش تمرکز شما در حین مطالعه می شود، این است که درس خواندنتان را با طرح سوال ادغام کنید! یعنی چه؟ یعنی برای این که مطالعه پویاتر و متمرکزتری داشته باشید، بهتر است که درباره هر موضوعی که می خوانید در ذهن خودتان سوال ایجاد کنید؛ چرا که در این صورت باید برای پیدا کردن پاسخ سوالاتتان، به خوبی تمرکز کنید و به همین دلیل می توانید مطالب را عمیق تر یاد بگیرید و نقاط ضعف خودتان را پوشش دهید.
● روش های تندخوانی را یاد بگیرید
اگر نمی خواهید ذهنتان در هنگام مطالعه، فرصت جولان دادن و از این شاخه به آن شاخه پریدن را پیدا کند و زود از مطالعه خسته شود، لازم است که به کمک مشاورتان روش های تندخوانی مثل استفاده از انگشت یا خط بر در زمان درس خواندن، چشمی درس خواندن، خلاصه نویسی و … را یاد بگیرید و آن ها را پیاده سازی کنید!
● با جدیت درس بخوانید
با جدیت درس خواندن یعنی چه؟ یعنی این که وقتی شما طبق برنامه تان تصمیم گرفتید که مبحثی را مطالعه کنید، خود را مقید کنید که در آن بازه زمانی هیچ کار دیگری به جز مطالعه انجام ندهید و با دقت و علاقه به درس خواندن مشغول شوید. شاید در روزهای اول این کار کمی سخت به نظر برسد، ولی به مرور اراده تان قوی شده و کمتر دچار حواس پرتی می شوید. البته این را هم فراموش نکنید که قرار نیست ساعت مطالعه دروس را بیش از اندازه زیاد کنید و مثلاً ۴ ساعت فقط یک درس بخوانید، چون همین موضوع زمینه ساز حواس پرتی است، اما لازم است که اگر مثلاً قرار است ۱ ساعت زیست بخوانید، عوامل حواس پرتی را از خودتان دور کنید و عین ۱ ساعت را فقط روی درستان متمرکز شوید.
● مکان مناسبی را برای مطالعه انتخاب کنید
یکی از مهم ترین عواملی که می تواند روی میزان تمرکز شما اثرگذار باشد، همین مکان مطالعه است؛ چرا که قطعاً در اتاقی که کتاب ها پخش و پلا هستند و هیچ چیز سر جای خودش نیست، تمرکز کردن بیشتر شبیه به شوخی به نظر می رسد! بنابراین مکان مطالعه شما باید حداقل چند ویژگی زیر را داشته باشد:👇
- جایی باشد که شما در آن احساس راحتی می کنید.
- دمای مطلوبی داشته باشد و از این ور بام یا آن ور بام نیفتاده باشد!😁 یعنی خیلی سرد یا خیلی گرم نباشد.
- محیط کم رفت و آمدی باشد.
- خبری از تلویزیون در مکان مطالعه نباشد و حتی المقدور حتی موبایل و تبلت هم از خودتان دور کنید.
ضمناً هیچ گاه در انتخاب مکان مطالعه به دنبال سکوت مطلق نباشید، بلکه جایی را انتخاب کنید که کمترین سروصدا را دارد، چون اگر عادت کنید که در محیطی کاملاً ساکت و بدون سر و صدا که حتی صدای پر زدن پشه هم نیاید مطالعه کنید، آن وقت دیگر نمی توانید در محیطی با کوچک ترین سروصدا تمرکز کنید و فورا حواستان پرت می شود!
● نت برداری را فراموش نکنید
برای این که حواس پرتی دامان شما را نگیرد، لازم است که یادداشت برداری در حین مطالعه را جدی بگیرید، زیرا در این حالت مغز و چشم شما هماهنگ با یکدیگر کار می کنند و در نتیجه تمرکز حواس را افزایش داده و یادگیری را زیر و رو می کنند!
● عوامل حواس پرتیتان را بنویسید
عوامل حواس پرتی مثل قانون پایستگی انرژی هستند، یعنی از بین نمی روند و فقط از شکلی به شکل دیگر تبدیل می شوند!😄 بنابراین عوامل حواس پرتی به شیوه های مختلفی به سراغ شما می آیند و هیچ گاه صفر نمی شوند، ولی شما با نوشتن آن ها می توانید افکار مزاحمی که مانع درس خواندنتان می شوند را تا حد زیادی کنترل کنید. مثلاً فرض کنید که یک دفعه وسط درس خواندن یادتان می افتد که باید بعد از ظهر برای تهیه چند وسیله ضروری به بیرون بروید. خب در چنین شرایطی بهترین کار این است که این فکر را در برگه ای یادداشت کنید و به خودتان قول دهید که بعد از اتمام ساعت مطالعه آن مبحث درسی، مثلاً به مدت ۱۰ دقیقه به آن فکر کرده و اگر چیزی لازم بود یادداشت می کنید. یادتان باشد اگر نوشتن افکار مزاحم را پشت گوش بیندازید، توانایی ذهنی و بازدهی مطالعاتی خود را به شدت کاهش می دهید و بار اضافه ای بر ذهن خود تحمیل می کنید!
برای آشنایی با یکی از بهترین تکنیک های مطالعاتی، حتماً مقاله با تکنیک پومودورو درس بخوانید و خسته نشوید را از طریق لینک آن مطالعه کنید.
برای آشنایی با روش های مقابله با حواس پرتی در هنگام مطالعه از چه مشاورانی کمک بگیریم؟
با توجه به آنچه گفته شد اگر شما هم تشنه یادگیری راهکارهای مقابله با حواس پرتی هستید و می خواهید به واسطه این تکنیک ها در کنکور خوش بدرخشید، می توانید به کلاس های مشاوره آنلاین کنکور تجربی باشگاه اومند که به شیوه کاربر محور برگزار می شوند، اعتماد کنید. در واقع در این کلاس ها که جمعیت محدودی (حداکثر ۱۰ نفره) هم دارند، چیزی به نام پکیج آفلاین معنی ندارد و همه کاربران هر جلسه به صورت مستقیم و آنلاین و در فضای اختصاصی باشگاه با مشاور خود در ارتباط هستند و از حمایت پشتیبانان نیز بهره مند می شوند.
پس برای اومندی شدن، هر چه سریع تر با شماره تلفن باشگاه در انتهای صفحه تماس بگیرید یا این که فرم مشخصات را از طریق این لینک تکمیل کنید و منتظر تماس کارشناسان ما باشید.
اومند بنفش ترین مسیر موفقیت را برای شما ترسیم می کند، کافیست که بخواهید!💜
دیدگاهتان را بنویسید