تعداد سوالات شیمی و مدت پاسخگویی
تعداد سوالات شیمی در کنکور ریاضی ۳۰ تا هست که در مدت ۳۰ دقیقه باید بهش پاسخ بدید. این تعداد در کنکور تجربی ۳۵ هست و در زمان ۳۷ دقیقه میتونید بهش پاسخ بدید.
سوالات شیمی در کنکور ریاضی ۱۴۰۱ و کنکور ریاضی ۱۴۰۱ در یک دفترچه جداگانه همراه با سوالات فیزیک ارائه میشه.
پس نتیجه میگیریم که مدیریت زمان تو درس شیمی کنکور خیلی مهمه و تقویت مهارت مدیریت زمان باید یکی از محور های اصلی شما در یادگیری و تست زنی درس شیمی باشه.
بودجه بندی شیمی کنکور
بودجه بندی دروس در کنکور های سال های مختلف متفاوته و همواره یک میزان دقیق و معین وجود نداره. اما براساس میانگین کنکور های گذشته میشه گفت که حدود ۴۰درصد از شیمی کنکور از مباحث پایه یازدهم طرح میشه. بعد از اون حدود ۳۵ تا ۳۸ درصد از مباحث به پایه دوازدهم و حدود ۲۰ درصد هم به پایه دهم اختصاص داره.
نکته قابل توجه اینه که مباحث پایه دهم مباحث پایه ای هستن و سوالات این قسمت اغلب بصورت ترکیب شده با بقیه مباحث طرح میشه. سوالات مستقیمی که از دهم طرح میشن اغلب مربوط به فصل ۳ دهم و مسائل استوکیومتری هستن.
اهمیت بخش های حفظی شیمی کنکور
یکی از سوالاتی که خیلی پرسیده میشه اینه که مباحث حفظیاتی چقدر از سوالات شیمی کنکور رو به خودش اختصاص میده؟ تقریباً میتونیم بگیم که 50 درصد سوالات یعنی حدود 17 تا 18 سوال کنکور شیمی مربوط به مباحث حفظی اونه که البته نباید این رو هم فراموش کنیم که یک وقت هایی مفاهیم و مسائل با هم ترکیب میشن و مفاهیم حفظی به صورت تکی پرسیده نمیشن!
لازمه بدونید که در بین همه پایه ها، پایه دهم بیشترین مطالب حفظی شیمی کنکور رو به خودش اختصاص میده. پس وقتی شما در کلاس شیمی کنکور شرکت میکنید باید سعی کنید که مفاهیم فصول مختلف کتاب شیمی دهم رو به خوبی درک کنید تا حدود 6 الی 9 سوال حفظی این پایه رو عین آب خوردن پاسخ بدید!🤩
روش مطالعه اصولی درس شیمی
قبل از این که بخواید درس شیمی رو به درستی مطالعه کنید، باید به درستی ماهیتش رو درک کنید. درس شیمی شامل مباحث حفظی، مفهومی و محاسباتی (مسئله های شیمی) هست. مباحث این درس در عین گستردگی، ارتباط تنگاتنگی باهم دارن و یادگیری همه مباحث شیمی در اولین مرحله تدریس شیمی کنکور ممکن نیست. پس به یاد داشته باشید که یادگیری مباحث شیمی و تسلط به اونا بدون داشتن صبر و حوصله ممکن نیست! 😉
در ادامه چند مورد از مهم ترین نکات خوندن درس شیمی رو براتون توضیح میدیم:
- هیچ وقت از کتاب درسی غافل نشید! یادتون باشه که هیچ کتاب تست و جزوه ای جای کتاب درسی رو نمی گیره. پس همیشه توی یادگیری شیمی خوندن دقیق کتاب درسی رو فراموش نکنید تا کم کم بتونید نکته های پنهان رو از دل متن، جدول ها، نمودار ها و اشکال و تصاویر کتاب درسی بیرون بیارید.
- موقع خوندن شیمی کاغذ و قلم داشته باشید و مطالب رو موقع یادگیری روی کاغذ تمرین کنید و حتی دسته بندی کنید. این کار به ویژه توی مراحل اولیه یادگیری خیلی به شما کمک میکنه؛ چون به ذهنتون نظم میده و مطالب سر جای خودشون توی ذهن شما می شینن!
- توی کتاب درسی نکات مهم رو به شیوه خودتون بُلد کنید. اگر قسمتی از کتاب نکته پنهانی رو توی دل خودش داره و شما متوجهش شدین، حتما کنار همون قسمت نکته پنهانش رو بنویسین. میتونید دسته بندی مطالب حفظی یا مفهومی رو هم توی کتابتون بنویسید. البته دقت کنید که کتابتون رو پر از نکته تستی و کنکوری نکنید یا اون رو به یک جزوه شلوغ تبدیل نکنید! بلکه صرفا از حاشیه نویسی استفاده کنید و نکاتی که توی مرور سریع کمک کننده هستن رو بنویسید.
- از خلاصه نویسی اصلا غافل نشید! درس شیمی به مرور کردن های زیادی نیاز داره و شما برای این که بتونید حجم زیادی از مطالب به هم پیوسته رو در مدت کوتاهی مرور کنید حتما باید خلاصه نویسی داشته باشید.
روش های یادگیری جدول تناوبی درس شیمی
جدول تناوبی عناصر یکی از مواردیه که در کلاس های شیمی کنکور هم خیلی بهش پرداخته میشه، چون شما برای جواب دادن به سوالات مفهومی و برخی از مسائل شیمی باید موقعیت عناصر و عدد اتمی اون ها رو بلد باشید. پس چشم از این قسمت برندارید تا با چند تا ترفند بهتون یاد بدیم که چجوری این جدول رو از بر بشید که حتی خود مندلیف هم انگشت به دهن بمونه!😉
خسته نشدن از تکرار و تمرین این جدول
خب حالا این تکرار و تمرین باید چجوری باشه تا شما بتونید این جدول مندلیف که آموزشش حتی گاهی در کلاس های تدریس شیمی کنکور هم چندان راحت نیست را از بر بشید؟ بیاین تا بهتون بگیم:👇🏻
- حفظ این جدول رو به لقمه های کوچک کوچک تبدیل کنید و هر بار 5 عدد از اون ها رو حفظ کنید!
- برای این که یادگیری فعالی داشته باشید، عناصر رو با صدای بلند بخونید.
- برای این که این جدول رو راحت تر حفظ کنید، به جای این که مثلاً عناصر رو 3 ساعت پشت سر هم بخونید، مطالعه تون رو به 3 بازه 1 ساعتی تبدیل کنید!
- برای این که تکرار و تمرینتون موثر واقع بشه، سعی کنید ارتباطی مابین آموخته جدید و قدیمتون برقرار کنید. مثلاً میتونید از تکنیک کد گذاری استفاده کنید.
کمک گرفتن از حروف اختصاری و رمز گذاری
یک روش دیگه که در کنار کلاس های شیمی کنکور میتونه به شما در یادگیری بهتر جدول تناوبی کمک کنه، اینه که دست به دامن حروف اختصاری و رمز گذاری بشید! یعنی چی؟ دنبالمون بیاین تا بهتون بگیم:👇
خب توی این روش شما باید با کمک حروف اول عناصر، عبارات یا جملاتی بسازید که باعث بشن عناصر در ذهنتون حک بشن! این کارو هم به صورت انگلیسی و هم به صورت فارسی میتونید انجام بدید. مثلاً اگه قراره عناصر Ra، Ba، Sr، Ca، Mg، Be رو حفظ کنید، میتونید از عبارت “بی مغازه، کار سرویس با رامین” استفاده کنید. البته یادتون باشه که برای ساخت عبارات باید از ذهن خلاق خودتون کمک بگیرید، چون اگه قرار باشه از نسخه کس دیگه ای تقلید کنید، حفظ کردنشون براتون سخت میشه و احتمال فراموشیشون چند برابر!
استفاده از تصویر سازی برای به خاطرسپاری بهتر عناصر
از اونجایی که دونستن عدد اتمی برخی عناصر مثل گازهای نجیب برای حل مسائل و نوشتن آرایش الکترونی اون ها در کلاس های تدریس شیمی کنکور و جلسه آزمون مهمه، پس شما میتونید دست به دامن تصویرسازی بشید تا بتونید از پس یادگیری ویژگی های یک عنصر بربیاید؛ چرا که استفاده از حافظه تصویری تاثیر بیشتری در یادگیری شما داره. بنابراین شما میتونید مثلاً برای یادگیری ویژگی های هلیوم از تصویر یک بادکنک هلیومی استفاده کنید، یا مثلاً ویژگی های نئون رو به کمک عکس یک لامپ نئون تصویرسازی کنید تا در ذهنتون حک بشن!
روش های مرور مباحث حفظی و مسائل شیمی کنکور
همون طور که میدونید همیشه تکرار و مرور مطالب میتونه معجزه ای کنه که از هیچ کلاس شیمی کنکوری به تنهایی برنمیاد! پس بیاین با هم ببینیم چطوری باید مباحث حفظی و مسائل شیمی کنکور رو مرور کنیم تا در این درس خوش بدرخشیم!
مرور مباحث حفظی و مفهومی شیمی کنکور
بهترین کاری که برای مرور مطالب حفظی و مفهومی درس شیمی میتونید انجام بدید اینه که به سراغ خلاصه نویسی هاتون برید و نکات مهمی که در حین مطالعه و تست زنی نوشتید رو مرور کنید تا درصد یادآوری مفاهیم در جلسه کنکور رو افزایش بدید. ضمناً یادتون باشه که واسه زدن تست های مروری بهتره که تست های سال های قبل کنکور یا تست های آزمون های آزمایشی معتبر رو حل کنید!
مرور مسائل شیمی مثل مرور مسائل فیزیک میمونه! یعنی شما باید انواع و اقسام تست های مسائل شیمی رو در برنامه مروریتون بگنجونید تا ذهنتون مثل یک دونده حرفه ای آمادگی پیدا کنه! به علاوه توصیه میشه که بخشی از مرور مسائل شیمی رو به اشکالاتی که در آزمون های آزمایشی داشتید اختصاص بدید! مثلاً فرض کنید که شما در یک آزمون آزمایشی شرکت کردید و نتونستید از پس مسائل استوکیومتری اون بربیاید! بنابراین سعی کنید که مرور مسائل استوکیومتری رو در برنامه مروری خودتون جا بدید تا دوباره با همون چالش ها برخورد نکنید!
پس چطور درصد شیمی رو بالا ببریم؟
اگه دلتون میخواد درصد بالایی از سوالات شیمی رو پاسخ بدید، باید علاوه بر شرکت در کلاس های تدریس آنلاین شیمی کنکور، موارد زیر رو هم جدی بگیرید:👇
1- اگه هنوز به محتوای کتاب درسیت مسلط نشدی، نباید به سراغ تست زنی بری چون در این صورت بدتر سردرگم میشی و مطالب رو به خوبی یاد نمیگیری!
2- بعد از این که مطالب کتاب درسی رو به خوبی مطالعه کردید و خلاصه نویسی هاتون رو انجام دادید، باید به سراغ حل تمرین های کتاب برید و اون ها رو هم فوت آب بشید!
3- حالا وقتی خیالتون از بابت یادگیری کامل متن کتاب درسی و تمرین های اون راحت شد، میتونید تست های کنکورهای سال های قبل و تست های تالیفی معتبر رو حل کنید.
4- مرور هم که دیگه خودتون بهتر میدونید که جز لاینفک موفقیته!😉 پس مرور یادداشت ها و نکات تست هایی که زدید رو هم فراموش نکنید تا بتونید درصد بالایی از سوالات شیمی کنکور رو جواب بدید.